eur:
389.3
usd:
362.64
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Több ezer embert tesz az utcára az agrártárca

Mintegy négyezer fővel csökken jövőre a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium háttérintézményeiben dolgozók száma, emelkedik viszont a mezőgazdaságra fordítható összeg, köszönhetően az uniós forrásoknak. A Fidesz szerint a 2007-es költségvetés tovább növeli a magyar gazdák uniós lemaradását.

Míg 2003-ban 235 milliárd forint volt az agrártárca magyar forrásból származó büdzséje, jövőre ez csak 145 milliárd forint lesz. Ellenben az unió mintegy 310,8 milliárd forinttal járul hozzá a földművelésügyi minisztérium költségvetéséhez.

Font Sándor, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának fideszes elnöke biztosra veszi, hogy Magyarország nem tudja igénybe venni a teljes összeget, ugyanis nincsen meg a szükséges nemzeti önrész.

"Ebből 56 milliárd forintot egészen biztosan tudunk, hogy nem fog megérkezni. Ezt a mínusz 56 milliárd forintot oda lehet írni az uniós pénzforrások 310 milliárd forintja alá. És abból kiderül, hogy ez majd olyan 240-250 milliárd forint környékén jó, ha megáll" - számolt az ellenzéki szakpolitikus.

Az agrárminiszter szerint viszont 220 milliárd forintot területalapú támogatásra, 156 milliárd forintot uniós programokra, pályázatokra, míg nemzeti támogatásokra 108 milliárd forintot különítettek el a 2007-es költségvetésben.

Gráf József bejelentette: bevezetik a kárenyhítési rendszert, amely a termelő és az állam kölcsönös és azonos összegű tehervállalása. Ez lényegében az elemi károk részbeni megtérítésére és a jövedelembiztonság védelmére, javítására szolgál.

Elbocsátások

A kisebb állam központi terve az FVM-et is érinti. A tárcánál és hivatalaiban jelenleg összesen mintegy 16 ezren dolgoznak, jövőre ez a szám 12 ezerre csökken.

Néhány agrárintézetet privatizálnak, egy részük pedig más minisztérium irányítása, felügyelete alá kerül, de ezzel együtt is legalább kétezren veszíthetik el a munkájukat. Bár a miniszter elismerte a szakképző intézmények idei összevonásának előkészítetlenségét, ez jövőre - korrigálva ugyan -, de tovább folytatódik.

Kérdésre válaszolva Gráf József közölte: nem támogatja a Fidesz mezőgazdaságra irányuló népszavazási kezdeményezését, mert ez kirekesztené a földvásárlásból például a privatizált állami gazdaságok tagjait.

"A családi gazdálkodókat szembe állítják a többi réteggel, aminek semmi értelme nincs. A szakmában nincs is ilyen szembeállás, mindig a politika csinálja ezt" - fogalmazott a miniszter.

A földművelésügyi miniszter tájékoztatóján szóba került a kabai cukorgyár tervezett bezárása miatt várható uniós kártérítés is. Ezzel összefüggésben Gráf József úgy fogalmazott: "messze a legmagasabb kártérítést találtuk meg".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×