eur:
389.3
usd:
362.66
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Fideszes elsősegélycsomag

A Fidesz összesen 200 milliárd forint átcsoportosítását javasolja a 2007-es költségvetésben.

Az ellenzéki párt az önkormányzatokra, az egészségügyre, az oktatásra, a szociális juttatásokra, valamint a vállalkozások támogatására költene többet - mondta Varga Mihály alelnök.

A Fidesz több mint száz módosító indítványa négy területről, a kamatkiadásokból, a kormányzati negyed költségeiből, a kommunikációs kiadásokból és az általuk feleslegesnek ítélt költségekből, így például az Államreform Bizottság kiadásaiból, vagy az EU-vonal költségeiből csoportosítana át.

A politikus szerint Magyarország 2007-ben példátlanul magas összeget, 1.100 milliárd forintot fizethet kamatkiadásokra, a Fidesz várakozásai szerint ugyanakkor, ha változik a gazdaságpolitika és esetleg a kormányfő személye is, akkor jelentősen csökkenhet a kockázati prémium, amely a kormány hiteltelensége és a semmittevése miatt indokolatlanul magas.

Varga Mihály közölte: a Fidesz módosításai nem növelik a hiány összegét, hiszen abban egyetértenek a kormánnyal, hogy a deficit mértékét csökkenteni kell.

Az átcsoportosítás legnagyobb része, 62,3 milliárd forint az önkormányzatoknak jutna, míg az egészségügyre 57,1 milliárd forintot, a foglalkoztatás és a versenyképesség növelésére 40 milliárd forintot, az oktatásra 16,9 milliárdot, Budapest támogatására 17,9 milliárdot, szociális juttatásokra pedig 5,7 milliárdot csoportosítana át a Fidesz - ismertette a számokat Varga Mihály.

A politikus, a Fidesz elsősegélycsomagjaként aposztrofálta a módosító javaslatokat, mert véleménye szerint a 2007-es megszorító költségvetés következményeit csak azok elfogadásával lehet túlélni.

Mint mondta: a Fidesz módosító indítványaival segítséget akar nyújtani a hazai vállalkozóknak és munkavállalóknak, a súlyos bajokkal küzdő egészségügynek, az oktatásban dolgozóknak és a diákoknak, valamint az eladósodó önkormányzatoknak és Budapestnek.

Az önkormányzatok esetében a fő cél a helyi bevételek megtartása, a központi források reálértéken tartása és az önkormányzatok plusz feladatai fedezetének biztosítása - tette hozzá az alelnök.

A munkahelyteremtés és a versenyképesség növelése érdekében a Fidesz több pénzt fordítana a gazdaságfejlesztési programra, a turisztikai célelőirányzatra és a foglakoztatást fejlesztő támogatásra.
Varga Mihály elmondta: az egészségügy esetében a Fidesz plusz forrásokat adna például a Mentőszolgálatnak, az ÁNTSZ-nek, a Vöröskeresztnek, a Vérellátó Szolgálatnak, az anyatej-ellátásnak és néhány szakmai kamarának is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
A kormánydöntések nehéz öröksége feszíti a magyar gazdaságot

A kormánydöntések nehéz öröksége feszíti a magyar gazdaságot

A külkereskedelmi egyenleg tavalyi javulását nagyjából azonos mértékben határozta meg két tényező: egyszerre estek be a 2022-es rekordszintekről az energiahordozók árai, valamint a magas infláció miatt beszakadó lakossági fogyasztás miatt csökkent az import. A kormányzat egyes intézkedései – például az ársapkák – ráadásul fenntartották a cserearány-romlás egyensúlyromboló hatását, a gazdaság középtávon meg is fizeti ennek árát magasabb államadósság és finanszírozási költségek formájában, ami végül alacsonyabb növekedési potenciállal jár együtt – derül ki az Európai Bizottság egyensúlytalansági jelentésének egyik elemzéséből.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×