eur:
389.33
usd:
362.71
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Székházostrom: nyilvános a rendőri jelentés - képekkel

Az Országos Rendőr-főkapitányság nyilvánosságra hozta azt a jelentést, amely Magyar Televízió székházának támadásánál tanúsított rendőri fellépést értékeli.

A dokumentuma rendőrség honlapjánpdf formátumban olvasható. Ebben a többi mellett az olvasható, hogy törvényes, de helyenként szakszerűtlen volt a szeptember 18-án éjszaka a Magyar Televízió székházánál végrehajtott rendőri intézkedéssorozat.

Megnevezett rendőri felelősök nincsenek, az ORFK honlapjáról letölthető 16 oldalas jelentésben a neveket kisatírozták. Az Ignácz István Pest megyei rendőr-főkapitány által vezetett tényfeltáró bizottság egy hibalistát közölt, amelyben csak általánosságban említik meg a mulasztásokat. Az viszont kiolvasható, hogy nem a közrendőrök, hanem egyértelműen az elöljárók követtek el végzetes hibákat és a felszerelés is hiányos volt.

A jelentés 18 pontban öt oldalon keresztül sorolja, hogy miért volt szakszerűtlen, ám törvényes a rendőrség fellépése szeptember 18-án.

Az Országos Rendőr-főkapitányság honlapján a jelentéshez egy 53 oldalas melléklet is tartozik, amely ábrákkal illusztrálja a rendőrség tevékenységét (szintén pdf formátumban).

Hibasorozat

Este tíz óra előtt a rendőrök udvariasan kiszorítottak az MTV-székház aulájából néhány oda besétáló embert, akik egy petíció beolvasását követelték. Ekkor páran megdobálták őket, mire a rendőrök rádión segítséget kértek, de egyszerűen senkitől nem kaptak választ.


Ostrom a Szabadság téren 1. (2006. szeptember 18.) (képgaléria)

A néven nem nevezett elöljárók hibáztak akkor is, amikor a Kossuth térről a Szabadság térre átvonuló több ezres tömeget egyetlen rendőr sem kísérte.

Kiderült az is, hogy a rendőrség számított rendbontásokra a fővárosban, de a Szabadság teret nem vették számításba, ezért arra a területre nem készítettek úgynevezett műveletei tervet.

A rendőri fellépést nem tervezték meg, a parancsnokok nem beszéltek egymással, hanem ötletszerűen intézkedtek. Az irányítás rendje több esetben megbomlott. Az MTV székházát védő rendőrök azt sem tudták, ki a parancsnokuk, sőt a későbbi helyszínparancsnok egy idő után csak nézte, hogy mi történik. Akkora volt a káosz, hogy az MTV lépcsőjén védekező századot a székházból saját társaik locsolták.

Fegyverek a raktárakban

Késve rendelték el a riadót, sőt a készenléti ügyeletet több egységnél ki sem hirdették. A bevetett vízágyú műszaki hibás volt, fél teljesítménnyel működött, ráadásul nem is biztosították a védelmét.

Több fegyver a raktárakban pihent, amikor szükség lett volna rá.

A rendőröknek nem volt gázálarcuk, megfelelő rádiókészülékük, sőt néhánynak még pajzsa és sisakja sem. A könnygázpalackjuk egy hozzávágott kődarabtól felrobbant a kezükben.

Ennek ellenére a jelentés szerint példásan helytálltak. 216 rendőr sérült meg azon az éjszakán, és a jelentés megjegyzi, hogy az átélt stressz és kiszolgáltatottság miatt kialakult pszichikai sérülések hatása csak hosszabb idő múlva jelentkezik.

{{keretes_cim}}

"Szeptember 18-án 21.45 óra körüli időben a ... utasítást adott, ... r. törzszászlósnak, hogy bevetési csoportjával (10 fő) és 2 fő BRFK-s tiszttel vonuljon át az MTV székházához, tájékozódjon, és a székházba belépő személyeket távolítsa el. A feladatot udvariasan, erőszak alkalmazását mellőzve hajtsa végre. Amennyiben ez nem vezet eredményre, akkor sorfallal, de kulturáltan szorítsák ki őket. Szintén utasításra a pajzsot a szolgálati gépjárműben kellett hagyniuk".

"Szeptember 18-án 21.50 óra körüli időben a ... vezetője r. alezredest kijelölte - aki polgári ruhában látott el szolgálatot - a Szabadság tér helyszínparancsonkának. Ezt követően ... r. alezredes a Szabadság térre ment, az épület főbejáratánál lévő lépcső jobb oldalán helyezkedett el, illetve több alkalommal körbejárta az épületet, a rendőri tevékenység irányítását azonban nem vette át."

"Szeptember 18-án 22.17 órakor érkezett az MTV szákházához a Baranya Megyei RFK csapatszolgálati százada (5+66 fővel). Azért csak ekkora létszámmal, mivel a század 4. szakasza a Köztársaság térről a Szabadság térre történő menet végrehajtása során leszakadt és nem találta meg a helyszínt".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×