Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Teljes patikaliberalizációt akar az SZDSZ

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Teljes patikaliberalizációt akar az SZDSZ - jelentette ki Gusztos Péter, a párt ügyvivője az InfoRádióban. A Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke attól tart, hogy a politikus határozott álláspontja után nem lesz érdemi csütörtöki tárgyalásuk Molnár Lajos egészségügyi miniszterrel.

Az SZDSZ a már működő gyógyszertárakat üzemeltető patikusok érdekeit képviselő Magyar Gyógyszerész Kamarával szemben a gyógyszereket igénybevevő betegek érdekeit tartja szem előtt - jelentette ki az InfoRádióban a párt ügyvivője, Gusztos Péter.

Gusztos Péter szerint az SZDSZ célként tűzte ki, hogy megnyíljon a szabad patikaalapítás lehetősége, ezáltal a piacon fokozódna a verseny, pluszszolgáltatásokkal próbálnák megnyerni a betegeket a patikák.

Az SZDSZ ügyvivője szerint a nem vényköteles, nagy rutinnal szedett gyógyszereket hozzáférhetővé kellene tenni a drogériákban és a benzinkutaknál is.

A kormánypárti politikus szerint a patikatörvényről szóló javaslatról a kormánydöntéstől függően akár már az önkormányzati választások után tárgyalhatna az országgyűlés.

Gusztos Péter hangsúlyozta, hogy a gyógyszerészek érdekeinél a párt számára fontosabb a betegek igényeit szem előtt tartani.

A Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke az SZDSZ-ügyvivő határozott kijelentései után attól tart, hogy nem lesz érdemi a csütörtökre meghirdetett egyeztetés a liberális tárcavezető, Molnár Lajos és a gyógyszerész szakma képviselői között.

Hávelné Szatmári Katalin az InfoRádióban azt mondta, hogy a patikaliberalizáció a nemzetközi tapasztalok alapján nem hozza meg a várt eredményt.

A Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke kifogásolta, hogy az SZDSZ politikusai rendszeresen negatív jelzőkkel illetik a patikusokat, holott ők mindig partnerek voltak a tárgyalásokhoz, maguk is sokat tesznek a betegekért, és segítenek az államnak is.

Hávelné Szatmári Katalin példaként említette, hogy a patikusok előlegezik meg a gyógyszerek árát, majd csak három hét múlva, komoly ellenőzés után kapják vissza a pénzt az értékesített gyógyszerek után. Ennek a gyakorlatnak köszönhetően juthatnak azonnal térítésmentesen vagy térítési díjon gyógyszerhez a betegek.