eur:
390.77
usd:
365.29
bux:
68385.81
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Irán - Izrael: újabb pusztító háború kezdődik? Kaiser Ferenc, Inforádió, Aréna

2024.04.16. 17:39
A műsor támogatója a HOLD - Nem csak vagyont, kockázatot is kezelünk, 1994 óta. https://hold.hu/

Irán-Izrael: újabb pusztító háború kezdődik?
Mi volt az Izrael elleni áprilisi iráni rakétatámadás kiváltó oka? Mi lehetett a célja Iránnak ezzel a támadással? Ki indította a támadást? A Forradalmi Gárda, amelyik néha úgy fest, mintha egy másik állam lenne Iránban, vagy a teheráni központi vezetés? Lehetett bármi belső ellentét a döntés meghozatala idején, illetve a támadás megindításakor?

Honnan indították a robbanószerkezeteket? A térségben nem voltak iráni hadihajók, ahonnan könnyebben elérték volna Izrael területét? Milyen eszközöket, mennyire modern rakétákat és drónokat használtak az irániak? Mennyibe kerülhetett az iráni csapás, ez a 300 eszköz? Mekkora készlet áll ezekből Irán rendelkezésére? Ezek közül mi olyan, mint amit az oroszok az ukrán fronton használnak? Mekkora és milyen az iráni hadiipar? Lehet nukleáris fegyvere a perzsa államnak?

Mennyivel volt jelentősebb a Gázából indított októberi rakétatámadás? Ott miket használtak? Akkor sikerült túlterhelni az izraeli légvédelmi rendszert, most nem. Miért? Izraeli oldalon mennyi idő, mennyi pénz a légvédelmi rendszer újratöltése? Léphet fel hiány ezekből a berendezésekből? Mik és kik lőtték le az iráni drónokat, rakétákat? Honnan lőttek a britek és az amerikaiak? Jordánia miért segített be? Lehet ebből újabb pusztító háború? Nem egyértelmű, hogy Irán erre ismét rakétákkal válaszol? Egyértelmű a válaszcsapás támogatottsága Izraelben? Tehet mást a kormányzat, mint válaszol az akcióra? Jordánia miért avatkozott be aktívan a kolfiktusba? Még a légterét is lezárta időlegesen? Más arab, illetve muszlim állam támogatta Izraelt Iránnal szemben? A szunnita többségű, és jól felfegyverzett Szaúd-Arábia milyen álláspontra helyezkezdett?

Egy regionális háborúnak kik lennének a résztvevői: csak Irán és Izrael? Kik állnak Irán mellett, illetve a háttérből kik támogatják? Oroszország bármilyen módon be tudna avatkozni egy közel-keleti konfliktusba? Washington órákkal a támadás után jelezte, nem támogatja ellentámadás indítását – ez Iránnak is üzenet lehetett? Hiszen Teherán is jelezte, a támadással lezártnak tekinti az ügyet, nem tervez újabb akciókat? Az amerikaiak és a britek hogyan avatkoztak be, honnan indították az elhárító rakétákat? Hol tart izrael gázai katonai akciója? Látszik, hogy mi lehet a következő izraeli lépés? Mennyire foglalja le Izraelt ez az offenzíva? Katonai szempontból mit ért el és mit tehet még izrael Gázában?

Kaiser Ferenc a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense az Inforádió Aréna című műsorában 2024.04.16-án. Podcast.

×
×
×