eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Szlovák elnökválasztás: ki nevet a végén? Tárnok Balázs, Inforádió, Aréna

2024.03.25. 18:00
A műsor támogatója a HOLD - Nem csak vagyont, kockázatot is kezelünk, 1994 óta. https://hold.hu/

Meglepetésnek számít ez az eredmény? Mennyire számít masszívnak az 52 százalékos első fordulós részvételi arány? Az első két helyen végzett politikus szavazati aránya mekkora változást jelent a korábbi voksolásokhoz képest? Jelezhet az előre valamit, hogy Korčok az első fordulóban nagyjából 80 ezerrel több szavazatot kapott, mint az újabb ciklusra nem pályázó Zuzana Čaputová 2019-es, vagyis a legutóbbi voksoláson? Hol húzódik a törésvonal a szlovák politikában – lehet még hagyományos jobb- és baloldalról és a köztük lévő törésvonalról beszélni? Mi a rendező elv? A szlovák politikai oldalak definiálása után nézzük meg, hogy hova tartozik a szlovák elnök a hatáskör, szerep szempontjából? Mennyire hasonlít a legismertebb amerikai, francia államfőhöz, illetve az ő funkcióihoz, vagy mondjuk a magyar, lengyel elnök szerepéhez? Mi a tétje a szlovák elnökválasztásnak – sokkal inkább szimbolikus, mint gyakorlati jelentőségű? Forró Krisztián, a felvidéki magyar párt, a Magyar Szövetség elnöke a voksok majdnem 3 százalékát kapta meg, és ezzel a negyedik helyen végzett. Hogy értékelhető ez az eredmény? Dunaszerdahelyi járásban a magyar jelölt 44 településen tudott győzni, ebből három város. Ivan Korčok Somorján, és 18 további községben végzett az élen. Peter Pellegrini 4 településen nyert. Hol érte el a legjobb eredményt Forró és hol szerepelt – a várakozásokhoz képest – a legrosszabul? Forró korábban arról beszélt, hogy összességében 4 százalékos eredménnyel lenne elégedett, a választás után azt mondta, jobban kell mobilizálni a következő szavazáskor. Mivel lehet ennél jobban megszólítani a magyar közösséget? Van még létjogosultsága az etnikai alapú politizálásnak? Korcok magyarul is mondott pár szót, pontosabban megköszönte a támogatást – ezzel már a második fordulóra készült volna?
Mivel szólíthatja meg a szlovák választókat, milyen témák lehetnek számukra is vonzóak? Mi volt most a fő célja a magyar indulónak? Hogyan segítheti ez a mostani megmérettetés az EP választáson való indulást, és szereplést? Forró először Peter Pellegrinivel ül tárgyalóasztalhoz – jelentette be a választás után. Mekkora segítség lehet ez a második fordulóban Pellegrininek?
A kilenc jelölt közül eddig háromról beszéltünk. Mutatja a magyar közösség erejét, vagy Forró Krisztián népszerőségét az, hogy a Magyar Szövetség elnöke és köztársaságielnök-jelöltje megelőzte az ötödik helyen végzett Igor Matovic korábbi miniszterelnököt, illetve Ján Kubis korábbi külügyminisztert? Forró előtt, a harmadik helyen végzett Stefan Harabín, a legfelsőbb bíróság korábbi elnöke a voksok majdnem 12 százalékával. Ki mögé állhatnak be az ő szavazói? Mire lehet számítani az április 6-ai második fordulóban – ki mögé állt be több kiesett jelölt, várhatóan kinek van még mozgósítható szavazóbázisa? A korábbi választások adatai alapján mekkora részvételre lehet számítani a második fordulóban – általában nő, vagy csökken az urnához fordulók aránya?
A második fordulóban kinek nedvezhet az alacsony és kinek a magas részvételi arány? Ivan Korcok az eredmények kihirdetése után azt mondta, még nincs itt az ünneplés ideje – az erőviszonyok ismeretében mire lehet elég az 5 százalékpontos előny? Mi volt a választási kampány legfőbb témája? A kül- vagy a belpolitika határozhatja meg jobban a második forduló előtti időszakot? A Visegrádi 4-ek együttműködés szempontjából van jelentősége, hogy ki lesz Szlovákia hatodik köztársasági elnöke?

Tárnok Balázs, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézet vezetője az InfoRádió Aréna című műsorában 2024.03.25-én. Podcast.

×
×
×