eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Videófelvételről készített kép Jevgenyij Prigozsinról, a Wagner-csoport nevű orosz zsoldoshadsereg alapítójáról Rosztov-na-Donuban 2023. június 24-én. Katonai konfrontációvá fajult a Prigozsin vezette Wagner-csoport és az orosz védelmi minisztérium viszálya. A magánhadsereg egységei legalább két helyszínen átléptek a megszállt ukrajnai térségekből Oroszország területére, és biztonsági szempontból kulcsfontosságú létesítményeket foglaltak el.
Nyitókép: MTI/AP/Prigozsin sajtószolgálata

Demkó Attila: túl erős volt Prigozsin önbizalma

Az MCC geopolitikai műhelyének vezetője, Demkó Attila szerint kellemetlen a Kreml számára a zsoldosvezér halála, ugyanakkor nem valószínű, hogy igaz lenne a Wagner csapatainak Moszkva elleni megindulása.

Meghalt Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldoscsoport vezetője szerdán, amikor magángépét lelőtték Moszkva közelében. Az MCC geopolitikai műhelyének vezetőjét, Demkó Attilát nem lepte meg Prigozsin halála. A Balázsék című rádióműsor csütörtök reggeli adásában úgy fogalmazott: túl erős volt az önbizalma a Wagner-vezérnek. Az Index által idézett rádiós beszélgetésben szó esett arról, hogy a Wagner-vezető haláláról több elmélet is kering. Ezek között említették Putyin bosszúját, a Putyin-ellenes és a külföldi erőket is.

Demkó Attila azt mondta, már a Putyin elleni puccskísérlete után úgy látta, hogy Wagner-vezető élettartama megrövidült. Putyin nem hagyja az ilyeneket – fogalmazott az elemző, hozzátéve, hogy Prigozsin különféle szerződéskötések miatt ment vissza Moszkvába. Ezt már nem az első alkalommal tette, így nem tartotta be a korábban Putyinnal kötött egyezményét.

Mint mondta, a Wagner-vezérnek komoly önbizalom-problémái voltak, ezért is térhetett vissza az orosz fővárosba. „Túl erős volt az önbizalma, hitt abban, hogy az orosz emberek támogatják.” Emellett a politikai ambíciói is életveszélyesek voltak Putyinnal szemben.

Demkó Attila beszélt arról is, hogy a Wagner zsoldoscsoportban biztosan van egy erős ideológiai mag, amely közel állt Prigozsinhoz. Volt egy erős lojalitás, sokan lesznek, akik bosszút akarnak – tette hozzá. Megjegyezte ugyanakkor, hogy emellett az is igaz, hogy a többség profi zsoldos, aki továbbra is csak a pénzért és nem az eszmékért harcol.

Az MCC geopolitikai műhelyének vezetője úgy vélte, hogy a lezuhant magánrepülőn biztosan ott volt Prigozsin. Szerinte, ha megrendezték volna a halálát, akkor erre ezer más jobb hely lett volna a világon.

Demkó Attila szerint a repülőgép-szerencsétlenség kapcsán még akár az is felmerülhet, hogy Prigozsint az ukránok ölték meg egy drónnal, amire nem sok esély van, de ha sokat mondják az orosz lakosságnak, akkor elhihetik. A szakember szerint a Wagner-vezető halála a Kremlnek is „kellemetlen esemény".

A kutató kitért arra is, hogy egyelőre nem tartja túl hitelesnek azokat a híreket, amelyek szerint Prigozsin halálhírére a Wagner csapatai már meg is indultak Moszkva ellen, mivel ezek az értesülések mind kifejezetten ukrán forrásokból származnak.

Csütörtök este hat órától Demkó Attila lesz az InfoRádió Aréna című műsorának vendége.

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 17:33
×
×
×
×