eur:
387.68
usd:
357.02
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál
Moszkva, 2017. december 28.Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) és Szergej Szurovikin, a szíriai orosz csapatok parancsnoka a Szíriában harcoló orosz katonák kitüntetési ünnepségén a moszkvai Kremlben 2017. december 28-án. (MTI/EPA/Szputnyik pool/Orosz elnöki sajtószolgálat/Alekszej Druzsinyin)
Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik pool/Orosz elnöki sajtószolgálat/Alekszej Druzsinyin

Armageddon tábornok repült az orosz légierő éléről, megvan az utódja is

Eltávolították az orosz légierő éléről Szergej Szurovikin tábornokot, aki június vége óta nem mutatkozott a nyilvánosság előtt.

A június végi Wagner-lázadás óta rejtély, mi történik a hírhedt Armageddon tábornokkal. Szergej Szurovikin becenevét a Csecsenföldön és Szíriában alkalmazott agresszív katonai stratégia miatt kapta, később Oroszország ukrajnai műveletének vezetője volt 2022 októbere és 2023 januárja között, amíg Valerij Geraszimov vezérkari főnök fel nem mentette – írja a magyarnemzet.hu.

Szurovikin feje fölött a Wagner-csoport június végi lázadását követően kezdtek sűrűsödni a viharfelhők, ugyanis köztudottan jó kapcsolatot ápolt a zsoldoscsoport vezetőjével, Jevgenyij Prigozsinnal. Egyes sajtóhírek azzal vádolták, hogy tudhatott a lázadás tervéről. A Kreml azóta sem adott hivatalos tájékoztatást Szurovikin hollétéről.

A múlt héten orosz katonai blogokra hivatkozva a Politico hírportál azt írta, hogy

Armageddon tábornok gyakorlatilag házi őrizetben van, otthonát nem hagyhatja el, de vendégeket fogadhat.

Az információk szerint hivatalos nyomozás nem folyik ellene, de azt tanácsolták neki, hogy egy ideig „húzza meg magát”.

A Politico tudósítása szerint kedden az orosz RBK hírportál arról számolt be, hogy Armageddon tábornokot elbocsátották a légierő éléről. "Szurovikin „rövid eltávozáson van” − idézett az RBK egy meg nem nevezett, a helyzetet ismerő személyt. Szurovikin 2017 októbere óta vezette az orosz légierőt.

A hvg.hu a Reuters tudósítása alapján azt írja, hogy Szurovikint hivatalos rendelettel távolították el, de más munkakörben dolgozik majd a védelmi minisztériumnak.

A Guardian szerda délelőtt a RIA hírügynökségre hivatkozva már azt írta, hogy meg is van Szurovikin utódja: Viktor Afzalov vezérezredes kinevezése azonban egyelőre csak ideiglenes.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Mennyire lehet elhinni, hogy Magyarország fejlettségben leelőzte Szlovákiát?

Mennyire lehet elhinni, hogy Magyarország fejlettségben leelőzte Szlovákiát?

Szlovákia a 2000-es évek növekedési szupersztárja volt Európában, fejlettségben sikerült megelőznie Magyarországot is. A sikersztorit csúfos kudarc követte: az éllovasból 2010-es évek második felére sereghajtó lett, a legfontosabb fejlettségi mutató szerint Szlovákia leszakadóban van az EU-átlaghoz és még a régiónkhoz képest is, mi is ekkor előztük vissza őket. Mindebből arra következtethetnénk, hogy az ország kilátásai rosszak, a valóságban viszont fogalmunk sincs arról, hogy Szlovákia mennyire fejlett: a statisztikai hivatal által közölt adatok ugyanis egész biztosan nem fedik a valóságot. A többi mutató nem támasztja alá a leszakadást, de ez csak sovány vigasz a szlovákok számára, mivel gazdasági fejlődésük megtorpanása minden szemszögből nézve látványos – és a jövő sem túl fényes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×