INFORÁDIÓ
2022. november 29. kedd
Taksony

bank of england

liz truss

nyugdíjalap

egyesült királyság

A 2020. május 14-én készült, június 18-án közreadott képen piros buszok haladnak el a brit jegybank, a Bank of England épületénél London pénzügyi negyedében. Ezen a napon bejelentették, hogy a brit jegybank százmilliárd font pótlólagos likviditást juttat a brit gazdaságba az új koronavírus okozta járvány súlyos hatásainak enyhítése érdekében.

Kiderült, a nyugdíjalapok összeomlását védte ki a rendkívüli brit lépés

A Bank of England 65 milliárd font értékű rendkívüli állampapír-vásárlásba kezdett a kormány adócsökkentési programját követő pénzpiaci vihar közepette.

A nyugdíjalapok potenciális összeomlása késztette az angol központi bankot a szerdai, példátlan közbelépésre.

Hiába záporoznak a nyilak minden irányból Liz Truss brit miniszterelnökre, ő makacsul ellenáll. Miközben unortodox gazdasági intézkedései miatt az angol font zuhanása britek millió számára drágította meg a hiteleket és az importcikkeket, Truss kitart és nem akarja visszavonni történelmi adócsökkentő programját, amely brutálisan megnövelheti a brit állam eladósodottságát. Szerinte ugyanis „ez a helyes lépés és ez támogatja az embereket és a vállalkozásokat”.

A brit államadósság miatti befektetői aggodalmak váltották ki a font mélyrepülését és több millió jelzáloghiteles brit félelmét,

hogy hogyan fogja fizetni a törlesztőt.

Truss és régóta dédelgetett gazdasági terve úgy felkorbácsolták az érzelmeket, hogy egy BBC-műsorvezető a szavába vágva kiabálta, hogy „ugyanazokat az előre leírt válaszokat ismétli”. Ez akkor történt, amikor a fagyos nyugalommal beszélő kormányfő már nyolcadik rádióinterjúját adta csütörtök reggel és azt ismételgette, hogy Vlagyimir Putyin és az ukrajnai háború, valamint globális tényezők felelősek a brit megélhetési válságért.

Közben világossá vált, hogy a Bank of Englandnél szerdán azért szakadt el a cérna, mert az összeomlás szélére kerültek a brit nyugdíjalapok. A befektetők ugyanis

csak jóval magasabb hozamért cserébe voltak hajlandók brit állampapírt vásárolni, ami miatt egyes papírok értéke a felére esett.

A nyugdíjalapok ilyen papírokba fektetnek és a további értékvesztéstől rettegve elkezdték eladni az eszközöket.

A Bank of England 65 milliárd fontos rendkívüli állampapírvásárlási intervenciója segített valamennyire megnyugtatni a piacokat és megállítani a trendet. Szakértők azt mondták, hogy az egyéni nyugdíjszámlák összegei nem voltak veszélyben.

A Truss-kormány csomagjára adott piaci válasz eddigre azonban több millió fonttal csökkentette a brit nyugdíjalapok tőzsdei értékét.

Szerda este már egyre többször lehetett hallani a kérdést, hogy lemond-e Kwasi Kwarteng új pénzügyminiszter, aki Trussal együtt az adócsökkentő-hitelfelvevő-gazdaságélénkítő csomag szerzője. Vezető bankárok arra figyelmeztették a minisztert szerdán, hogy az eladósodást „középtávon” megzabolázni hivatott terve „túlságosan távoli”.

„Soha nem láttam, hogy egy költségvetés ilyen pénzügyi válságot okozzon.

A kormánynak és a Bank of Englandnek le kell nyugtatni a helyzetet” – mondta a veterán Lord Clark, egykori pénzügyminiszter és a konzervatív párt mára felszámolt Európa-barát szárnyának egykori kulcsfigurája.

A brit Pénzügyminisztérium levélben fordul az összes többi minisztériumhoz, hogy találják meg a módját a megtakarításoknak, miközben a kormány igyekezik elkerülni, hogy megint megszorításokkal vádolják meg, amelyek ellen masszív tüntetéseket tartottak a 2010-es években. A Truss-kormányra és így a konzervatív pártra zúduló heves bírálatok valószínűleg árnyékot vetnek majd a jövő heti tory pártkonferenciára és felszínre hozzák majd a kormánypárton belüli heves belvitákat is.

Rishi Sunak volt pénzügyminiszter, aki teljesen más gazdaságpolitikát javasolt, de akit Truss legyőzött a vezetőválasztáson, közölte: nem vesz részt a konferencián.

Nyitókép: MTI/EPA/Neil Hall

Kapcsolódó hang

Kiderült, a nyugdíjalapok összeomlását védte ki a rendkívüli brit lépés
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018