eur:
393.84
usd:
367.78
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
A sign offering complimentary bottled water in the hot weather, during a heat wave, at London Kings Cross railway station in London, U.K., on Tuesday, July 19, 2022. Temperatures in the UK hit a record Tuesday as the heat wave disrupts travel, business and schools, and poses a risk to lives across the country. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg via Getty Images
Nyitókép: Chris Ratcliffe/Bloomberg via Getty Images

Leolvasztotta a brit infrastruktúrát a hőség

Az eddig számon tartott legforróbb éjszaka után kedden, a britek várhatóan az év legforróbb napjára ébredtek. És, ahogy lenni szokott, elkezdte megadni magát az infrastruktúra, ami fennakadásokhoz vezetett.

Az InfoRádió tudósítója a lutoni repülőtéren ragadt, miután megérkezett az egyik reggeli járattal Budapestről. Luton valószínűleg jól mutatja, hogy mit is okoz a szokatlan hőség a héten Nagy-Britanniában.

A leszálló utasokat a már szokásos hosszú sorok fogadták, az útlevél-ellenőrzésnél és a poggyászra is több mint egy órát kellett várni. Az igazi meglepetés azonban kint várta őket: nem járnak a vonatok, és csak busszal lehet bejutni Londonba. A sor több száz méteres. Ezt persze jelezni kell a családnak, de az internet túlterhelt. Jó, akkor gondoljunk magunkra, a forróságban kell, hogy legyen elegendő ivóvíz. Igen, de a boltok hűtői gyakorlatilag nem hűtenek. A bankautomatából pedig egy ideig nem jött a pénz.

A brit vasúti hálózatot fenntartó Network Rail közölte, hogy hétfőn a pálya egyik szakaszának hőmérséklete elérte a 62 Celsius-fokot.

„A sín hőmérséklete körülbelül 20 fokkal magasabb lehet, mint a levegőé. Ilyen körülmények között tágul, meghajlik és törik”

– írta a hatóság a Twitteren, és figyelmeztette az utasokat a vonatok törlésére a rendkívüli hőség közepette.

Közben a britek a valaha mért legforróbb éjszaka után ébredtek, a hőmérséklet egyes helyeken nem ment 25 fok alá. Ezt követi kedden a várhatóan eddig mért legforróbb nap, 40-41 Celsius fokos hőmérséklettel.

A vasutakhoz hasonlóan a londoni közlekedési vállalat, a TfL is „biztonsági korlátozásokat” vezetett be. Például

nagy késésekkel indult reggel a metró, ha egyáltalán járt.

Ebben a helyzetben sokan indulnak meg a tengerpartra, hogy ott szinte lilára süttessék magukat a napon. De most az utazók egy része otthon ragadt, legalábbis azok, akiknek nincs autója.

A hatóságok felszólították az embereket, hogy délelőtt 11 és délután 4 között maradjanak zárt térben, használjanak naptejet, sapkát, tartózkodjanak árnyékban és igyanak vizet. A tavakban, folyókban és víztározókban pedig ne ússzanak.

Bezárt a londoni Legfelsőbb Bíróság is, mert elromlott a klímaberendezés.

Közben úgy tűnik, az autósok hallgattak a jó szóra. A TomTom navigációs alkalmazás szerint 44-ra esett a közúti dugók és torlódások aránya. Londonban korábban 60-as volt a szint.

Több brit újság is a címlapon hozta a Buckingham Palota medveszőr kucsmás őrének képét, akinek ilyen körülmények között is sziklamereven kellett posztolnia a királyi rezidencia védelmében. Károly herceg gyorsan megjegyezte: igaza volt, amikor „szükségállapotnak” nevezte a globális felmelegedést.

Az aktivistákkal szimpatizáló „i” pedig azt közölte: „A Föld figyelmeztetést küldött”. Scarborough tengerparti üdülőhelyen a napsütés ellenére sokan inkább nem mentek ki a strandra – mert nekik ez az idő már túl extrém.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×