eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
BRATISLAVA, SLOVAKIA - 2021/09/02: President of Slovakia Zuzana Caputova attends a press conference after meeting with German president Frank-Walter Steinmeier in Bratislava. (Photo by Tomas Tkacik/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)
Nyitókép: Tomas Tkacik/SOPA Images/LightRocket/Getty Images

Zuzana Čaputová: a járvány utáni válságkezelés a probléma részévé vált

„Az elmúlt év a traumák éve volt. Több ezer ember pedig az egész élete során magával fogja cipelni ezeket a traumákat” – jelentette ki évértékelő beszédében a parlamenti képviselők előtt Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnök, aki elsősorban a világjárvány kezeléséről, valamint a koronavírus áldozatairól beszélt.

Hivatalba lépése óta másodszor tartott évértékelő beszédet a szlovák köztársasági elnök, legutóbb 2020 júniusában szólalt fel a parlamentben. Zuzana Čaputová a traumák évének nevezte az elmúlt évet. „Ahogy minden krízishelyzet, úgy a koronavírus-járvány okozta krízishelyzet is megmutatta a legsebezhetőbb pontjainkat” – fogalmazott az államfő, aki szerint a válságkezelés és a válságkommunikáció nem a nehézségek megoldásának eszközévé, hanem a probléma részévé vált. Rámutatott, hogy több területen is hiányosságok mutatkoztak. Szavai szerint rendkívül túlterhelt volt az egészségügyi rendszer, és felhívta a figyelmet a szociális otthonok helyzetére, valamint arra a veszélyre, hogy további egészségügyi dolgozók távozhatnak a szlovák egészségügyből.

A köztársasági elnök kijelentette, régóta ismert a védőoltásokról alkotott pozitív álláspontja, ugyanakkor elmondta, megérti azokat is, akik tartanak az oltakozástól. „A félelem és a harag a két legerősebb érzés, amellyel a társadalmunk nagy része reagál a járványra” – szögezte le az államfő. Zuzana Čaputová hangsúlyozta, hogy az OECD összesítése szerint Szlovákia azon országok közé tartozik, ahol 2020-ban a leghosszabb ideig volt beszüntetve a jelenléti oktatás.

Az országot csupán Costa Rica és Kolumbia előzi meg a sorban. Az államfő elmondta azt is, hogy nőtt a depressziós tüneteket mutató fiatalok száma Szlovákiában.

Évértékelőjében a köztársasági elnök bírálta, hogy Szlovákiában

minimális, az Európai Unió tagállamaihoz viszonyítva a legalacsonyabb támogatást és kompenzációt kapták azok a vállalkozók és cégek, amelyek a pandémia alatt nem működhettek,

például az éttermek, a szállásadók, valamint kiemelte a kulturális szektort is. Egyúttal a növekvő árakra is felhívta a figyelmet. Kiemelte, hogy nőni fog az élelmiszerek és az energia ára, ezt pedig az alacsony bevételű családok érzik meg leginkább.

Az államfő emlékeztetett, hogy a közvélemény-kutatások szerint Szlovákia lakosságának 71 százaléka úgy véli, nem jó irányba fejlődik az ország és a társadalom. Az így vélekedők tábora egy év alatt 20 százalékponttal gyarapodott. Zuzana Čaputová szerint a politikai vitakultúra olyan szintre süllyedt Szlovákiában, amilyenre korábban még nem volt példa. A kormánykoalíció és az ellenzék oldaláról egyaránt érkező hazugságok, vulgarizmusok és a személyes támadások negatív következményeire figyelmeztetett, valamint rámutatott a stabilitás és az együttműködés szükségességére, illetve azokra a kihívásokra, amelyekkel az elkövetkezőkben szembe kell néznie a társadalomnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×