INFORÁDIÓ
2021. április 23. péntek
Béla

kitüntetés

magyar

ii. erzsébet

2020. december 25-én közreadott kép II. Erzsébet brit királynőről televíziós karácsonyi beszéde közben a windsori kastélyban.

Kihirdették a brit uralkodó újévi kitüntetettjeinek névsorát

Közzétették azoknak a névsorát, akiket 2021 beköszönte előtt II. Erzsébet királynő a lovagrendek tagjaivá kívánt emelni, érdemeik elismeréseképpen. Örömmel nyugtázhatjuk, hogy a hosszú, a lapokban négy teljes oldalt betöltő listán magyar név is szerepel: Szakmány Tamás Walesben élő orvosprofesszor a Brit Birodalmi Rend tagja lett.

Az elmúlt hetekben javaslatok hangzottak el arról, hogy változtassák meg ennek a rendnek az elnevezését, hiszen Nagy-Britanniának már nincs gyarmatbirodalma. De egy hagyományt Angliában nehéz megváltoztatni. A tagok a nevük után írhatják az MBE betűket, jelezve, hogy kitüntették őket.

Szakmány professzor Érden éretsségizett a Vörösmarty Gimnáziumban, majd a pécsi Tudományegyetem orvosi karán lett az anaszteziológia doktora. 2004-ben tapasztalatszerzés végett jött Angliába, Liverpoolban dolgozott és ott értesült arról, hogy Pécsett, az egyetemi klinikán leépítéseket terveznek, ezért a kintmaradás mellett döntött. Öt éve lett Wales-ben a Gwenti Kórház súlyos betegeket ellátó részlegének az orvosa, majd vezetője. Hamarosan a Cardiffi Egyetem is igényt tartott a szaktudására, meghívta professzorának.

A koronavírus-járvány kitörésekor rendkívül fontos szerepet kaptak az anasztezológus szakorvosok, Szakmány professzor a súlyos betegek kórházi ellátsának walesi koordinátora lett. Hatékony munkáját ismerte el a királynő, amikor érdemeiért a Birodalmi Rend tagjává tette.

Nyitókép: MTI/AP/PA Pool/Victoria Jones
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018