eur:
392.43
usd:
367.16
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Andrej Babis cseh miniszterelnököt fogadja Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben 2020. február 6-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Két hónapig válaszolhat Prága a titkos brüsszeli jelentésre

Nem egészen két hónapja van Csehországnak, hogy választ adjon a Brüsszelből érkező jelentésre, amelynek tárgya Andrej Babiš cseh kormányfő összeférhetetlenségi ügye. Az Európai Bizottság tavaly november végén összeférhetetlenséget állapított meg Babiš politikai és gazdasági tevékenysége között. A miniszterelnök a kezdetektől fogva tagadja, hogy visszaélés történt volna.

Andrej Babiš cseh miniszterelnök összeférhetetlenségi ügye egy régóta húzódó história. A rendőrség tavaly eljárást indított ellene, mert a gyanú szerint kormányfőként befolyásolta az uniós támogatások szétosztását olyan módon, hogy saját cégei, az Agrofert holding alá tartozó vállalatok jelentős támogatást kaptak. Az Európai Bizottság már júniusban azt mondta, amennyiben bebizonyosodnának a könyvvizsgálói jelentésben foglaltak,

Csehországnak mintegy 20 millió eurót kellene visszafizetnie az Európai Uniónak. Azt a pénzt, amelyet korábban a kormányfő tulajdonában lévő vállalatok kaptak.

Az ügyben elvégzett ellenőrzések eredményeiről beszámoló jelentés végső változata 2019 végére elkészült – angol nyelven. A dokumentumot cseh fordításban viszont még csak a múlt héten kapta meg a cseh régiófejlesztési minisztérium.

A cseheknek most két hónap áll rendelkezésükre, hogy választ adjanak Brüsszelnek.

A jelentés viszont titkosított. Az angol és a cseh verzió egyaránt, ezért a régiófejlesztési tárca a képviselők számára sem teszi azt elérhetővé. A pénzügyminisztérium azt állítja, hogy csak azok a hivatalnokok kapják kézhez a dokumentumot, akik Brüsszel számára kidolgozzák a választ. A titkosított jelentésből néhány információ mégis napvilágot látott a médiában, a képviselők ennek ellenére kitartanak amellett, hogy az eredeti dokumentumot szeretnék kézhez kapni, és nem a sajtóban megjelent részletekre kíváncsiak. Így vélekednek a koalíciós szociáldemokraták is. Közülük Ondřej Veselý, a ČSSD alelnöke megerősítette, hogy a dokumentum titkosításának ellenére egyes részleteit már ismeri.

A jelentés végső formája azt követően válik ismertté, hogy Brüsszel dönt a cseh válaszról.

Ez várhatóan ősszel következik majd be. A kiszivárgott információk szerint a jelentés azt tartalmazza, hogy a kormányfő esetében valóban összeférhetetlenség áll fenn. Andrej Babiš a kezdetektől fogva tagadja, hogy visszaélés történt volna az európai uniós pénzekkel. Úgy véli, politikai kampányról van szó, amelynek célja eltávolítani őt a politikai életből.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×