eur:
392.16
usd:
366.54
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
A londoni St.Thomas Kórház 2020. április 6-án. Egyes sajtóértesülések szerint ide szállították be az előző este kivizsgálásra Boris Johnson brit miniszterelnököt, akinek a szervezetében március 27-én mutatták ki az új koronavírust.
Nyitókép: A londoni St.Thomas' Kórház 2020. április 6-án. Egyes sajtóértesülések szerint ide szállították be az előző este kivizsgálásra Boris Johnsont. (MTI/EPA/Andy Rain)

Drámai események Nagy-Britanniában

Két szokatlan esemény is történt a hét utolsó napján: a továbbra is koronavírus-tünetekkel küzdő Boris Johnson miniszterelnököt – elővigyázatosságból – kórházi tesztekre vitték be. Nem sokkal korábban II. Erzsébet királynő a második világháborús összefogás szellemét felidézve lelkesítette kitartásra a briteket.

Miközben a brit nemzet II. Erzsébet ötödik történelmi beszédére várt, Boris Johnson orvosai drámai döntést hoztak, melynek nyomán a 10 napja Covid-19 betegségben szenvedő és lázas miniszterelnököt egy londoni kórházba vitték. A hivatalos nyilatkozat szerint „elővigyázatosságból tesztelik”.

A Mirror című lap szerint tanácsadói azt mondták, hogy „borzalmasan nézett ki” – annak ellenére, hogy Johnson azt üzente a nyilvánosságnak: jobban van. Elkapta a betegséget Johnson 32 éves, a pár gyerekével várandós barátnője, Carrie Symonds is.

Johnsonnal egy időben betegedett meg Matt Hancock egészségügyi miniszter, de ő már felépült és visszatért a munkához. A miniszterelnök távollétében a brit kormány Corbra néven ismert válságtanácsát Dominic Raab külügyminiszter vezeti, hétfő reggel is így történt a miniszterelnök távollétében.

Robert Jenrick lakhatási miniszter a BBC Rádiónak azt mondta, Boris Johnson hamarosan visszatér a Downing Streetre. A nyilatkozat szerint tervezett rutinvizsgálatokról van szó, lévén Johnson házi karanténban van már jó ideje, ám jól érzi magát, és várhatóan hamar ismét munkába áll.

Skóciában közben lemondott a tagnemzet tisztifőorvosa. Dr Catherine Calderwood

egy tévéhirdetésben többször szólította fel otthonmaradásra az embereket. Ő azonban az elmúlt időszakban kétszer is járt hétvégi házában, világosan megszegve az ezt tiltó előírásokat.

A tisztviselő vasárnap bocsánatot kért és lemondott, közölve: nem akarja, hogy hibája elterelje a figyelmet a társadalmi távolságtartásról szóló ajánlásokról.

Mindenki a királynőre figyelt

Nagy-Britannia „sikeres lesz a koronavírus elleni harcban” – üzente vasárnap este egy ritka televíziós beszédben honfitársainak II. Erzsébet királynő.

Az uralkodó általában csak karácsonykor szól a néphez. Mostani, rendkívüli beszédében köszönetet mondott a kulcsfontosságú dolgozóknak – köztük az egészségügyi alkalmazottaknak. „Minden munkával töltött órájuk közelebb visz bennünket ahhoz, hogy visszatérjünk a normális élethez” – mondta.

Emellett köszönetet mondott azoknak az állampolgároknak, akik a karantén ajánlásait követve otthon maradtak és „az összefogással másokon segítettek”.

A brit rendőrség már nem volt ilyen hálás – vasárnap bezártak egy londoni parkot, mert a meleg időt kihasználva a helyiek tömegei napoztak ott – ahelyett, hogy a kormány kérését betartva csak futni vagy sétálni mentek volna ki.

A királynő egyik otthonában, a windsori kastély egyik termében vette fel beszédét – rajta kívül egy védőfelszerelésbe öltözött és tőle távol álló operatőr volt a helyiségben.

II. Erzsébet arról is beszélt, hogy ez más, mint a korábbi kihívások: az összes nemzettel együtt lépünk fel, hogy a tudomány nagy eredményeit és a gondoskodó gyógyászatban rejlő együttérzést ötvözzük.

„Vígasztaljon bennünket az, hogy bár még több dolgon kell átmennünk, visszatérnek a jobb idők. Ismét látjuk barátainkat, ismét látjuk családunkat, ismét találkozunk”- mondta, az utolsó kifejezésben utalva egy népszerű, II. világháborús dalra.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×