INFORÁDIÓ 
2020. április 3. péntek
Buda, Richárd

pulyka

csehország

madárinfluenza

Fájó, de szükség van a cseh pulykavérfürdőre

Fájó, de szükség van a cseh pulykavérfürdőre

A levágásra szánt nagytestű madarak összsúlya meghaladja a 400 tonnát. Az állatorvosoknak a tűzoltók is besegítenek. Péntekig kellene végezniük a munkával.

A Pardubicei járásban található településen válsághelyzetet hirdettek, a helyszínre pedig személyesen látogatott el Miroslav Toman földművelésügyi miniszter, aki a kormány tagjait is felkérte a segítségnyújtásra.

„Természetesen egyeztettünk a védelmi miniszterrel a katonák esetleges bevetéséről” – tájékoztatott a cseh agrártárca vezetője.

A katonákra egyelőre még nem volt szükség a pulykafarmon, de a tűzoltók éjt nappallá téve dolgoznak a szárnyasok likvidálásán, szigorúan betartva a higiéniai előírásokat. Minden helyszínen dolgozónak egyszer használatos védőfelszerelésbe kell öltöznie, a kezükre gumikesztyűt húznak, arcukat védőmaszk takarja. A szakemberek állítják,

a településen élők egészségi állapota nem forog veszélyben, mert a farmot lezárták, a csarnokot, melyben a szárnyasok vannak, izolálták.

A legnagyobb félelmet mégis az okozza, nehogy a kór más, kisebb tenyészeteket is megfertőzzön.

Martin Netolický tűzoltóparancsnok bízik benne, hogy a Slepoticén megjelent madárinfluenza máshol nem üti fel a fejét az országban.

„Örülni fogunk, ha itt sikerül végeznünk a munkával. Remélem, hogy más gócpont már nem lesz, de ezt előre nem lehet tudni biztosan. Mindent megteszünk azért, hogy máshol ne legyen szükség hasonló beavatkozásra” – mondta a tűzoltóparancsnok.

A több száz tonna leölt szárnyast

dögégetőkbe szállítják,

így kerül sor a teljes felszámolásukra.

Az üggyel foglalkozó állatorvosok nem találtak a korábban veszélyeztetett övezetté nyilvánított régióban más baromfitelepet, melyet megtámadott volna a kór. De mivel ez volt az egyik legnagyobb tenyészet a Pardubicei járásban, ezért a tulajdonos kára több millió koronára tehető.

Kapcsolódó hang

Cseh madárinfluenza
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018