eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Fájó, de szükség van a cseh pulykavérfürdőre

A levágásra szánt nagytestű madarak összsúlya meghaladja a 400 tonnát. Az állatorvosoknak a tűzoltók is besegítenek. Péntekig kellene végezniük a munkával.

A Pardubicei járásban található településen válsághelyzetet hirdettek, a helyszínre pedig személyesen látogatott el Miroslav Toman földművelésügyi miniszter, aki a kormány tagjait is felkérte a segítségnyújtásra.

„Természetesen egyeztettünk a védelmi miniszterrel a katonák esetleges bevetéséről” – tájékoztatott a cseh agrártárca vezetője.

A katonákra egyelőre még nem volt szükség a pulykafarmon, de a tűzoltók éjt nappallá téve dolgoznak a szárnyasok likvidálásán, szigorúan betartva a higiéniai előírásokat. Minden helyszínen dolgozónak egyszer használatos védőfelszerelésbe kell öltöznie, a kezükre gumikesztyűt húznak, arcukat védőmaszk takarja. A szakemberek állítják,

a településen élők egészségi állapota nem forog veszélyben, mert a farmot lezárták, a csarnokot, melyben a szárnyasok vannak, izolálták.

A legnagyobb félelmet mégis az okozza, nehogy a kór más, kisebb tenyészeteket is megfertőzzön.

Martin Netolický tűzoltóparancsnok bízik benne, hogy a Slepoticén megjelent madárinfluenza máshol nem üti fel a fejét az országban.

„Örülni fogunk, ha itt sikerül végeznünk a munkával. Remélem, hogy más gócpont már nem lesz, de ezt előre nem lehet tudni biztosan. Mindent megteszünk azért, hogy máshol ne legyen szükség hasonló beavatkozásra” – mondta a tűzoltóparancsnok.

A több száz tonna leölt szárnyast

dögégetőkbe szállítják,

így kerül sor a teljes felszámolásukra.

Az üggyel foglalkozó állatorvosok nem találtak a korábban veszélyeztetett övezetté nyilvánított régióban más baromfitelepet, melyet megtámadott volna a kór. De mivel ez volt az egyik legnagyobb tenyészet a Pardubicei járásban, ezért a tulajdonos kára több millió koronára tehető.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×