eur:
396.03
usd:
354.66
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Nyitókép: Unsplash

Több tízezer éve nem látott üstökös tér vissza hamarosan

Habár az előzetes számítások biztatóak, közbejöhetnek olyan kedvezőtlen tényezők, amik miatt sajnos mégis lemaradhatunk a C/2023 A3 üstökös 80 ezer évenkénti látogatásáról.

A csillagászok nagy reményeket fűznek ahhoz, hogy a C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) üstökös az elkövetkező időszakban több egymást követő reggelen is látható lesz a napfelkelte előtti órában - írja a Live Science cikke nyomán a 24.hu. Hozzáteszik, üstökösök esetén fontos megjegyezni, hogy a biztató előzetes számítások ellenére sincs rá garancia, hogy szabad szemmel láthatóvá válnak, előfordulhat ugyanis, hogy valamilyen esemény következtében mégsem lesznek megfigyelhetőek.

Ám, mint írják, ha az előrejelzések helyesek,

a C/2023 A3 szeptember 27-én lesz a legfényesebb, ekkor jár majd a perihéliumán, azaz a legközelebb a naphoz 80 ezer éves pályája alatt.

De október közepén is esély adódhat a megfigyelésére - írják. Az üstökös először az északi féltekéről lehet látható pár fokkal a keleti-délkeleti horizont felett. Először szeptember 27-én bukkanhat fel, az egyenlítőhöz közelebb pedig október 2-ig látható maradhat. Azt tanácsolják, hogy napkelte előtt 30 perccel érdemes fürkészni az eget, a legalkalmasabb napok szeptember 29-e és 30-a lehet, a fogyó félhold miatt.

Ha valaki el szeretné csípni, akkor ajánlott legalább kézi távcsővel felszerelkezni, ugyanis az üstökösök viselkedésének előrejelzése nem egyszerű. Legkönnyebben jellegzetes csóvájáról lehet egy üstököst felismerni, ez akkor alakul ki, amikor egy csillagot, jelen esetben a Napot megközelítve az objektum felszíne felmelegszik és por, valamint illó anyagok szabadulnak fel belőle.

A pontos fényesség még bizonytalan, egyes becslések alapján azonban az égitest olyan ragyogó lehet, mint az éjszakai égbolt 20 legfényesebb csillaga

- írja a lap. Térségünkből szeptember 30-ig észlelhetjük, majd október 12-én, amikor a legközelebb jár a Földhöz, ám ezúttal már a nyugati horizonton. Ezt követően a C/2023 A3 fokozatosan eltűnik, és újabb 80 ezer évig nem jár majd erre.

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×