eur:
393.8
usd:
360.44
bux:
71824.67
2024. augusztus 13. kedd Ipoly
A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Kapu Tibor kutatóűrhajós Budapesten 2024. május 27-én. A szakértői bizottság végleges döntése alapján Kapu Tibor lehet az az ember, akit Magyarország hosszú évtizedek után ismét a világűrbe küld, míg a tartalék űrhajós Cserényi Gyula lesz, ők fogják elvégezni a kiképzés utolsó fázisát - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2024. május 27-én Budapesten.
Nyitókép: MTI/KKM

Hónapokat csúszik a magyar űrhajós küldetése

Adminisztratív lépésre kell várni, a hivatalos közlés szerint.

Elnapolták a küldetést, amely részeként Kapu Tibor, a következő magyar űrhajós a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) látogat – írja a 24.hu a Space.com. cikke alapján.

A korábbi várakozások szerint az Ax-4 névre keresztelt misszió idén októberben kezdetét vehette volna, most viszont úgy néz ki, legkorábban 2025 tavaszán indul útnak az űrrakéta.

A NASA közlése szerint azért kellett halasztani, mert a küldetés legénysége még a Multilateral Crew Operations Panel nevű testület hivatalos jóváhagyására vár. A hatályos szabályok értelmében minden űrhajósnak szüksége van egy engedélyre ettől a bizottságtól, mielőtt az ISS-re utazhatna.

Az Ax-4 küldetés parancsnoka a NASA nyugalmazott asztronautája, Peggy Whitson, aki rengeteg tapasztalattal rendelkezik az űrutazás terén. A csapat pilótája az indiai Shubhanshu Shukla lesz, mellettük pedig a lengyel Sławosz Uznański és a magyar Kapu Tibor kaptak helyet kutatóűrhajósként.

Címlapról ajánljuk
Dagad az olimpiai tornabotrány, az amerikaiak nem nyugszanak bele az ítéletbe

Dagad az olimpiai tornabotrány, az amerikaiak nem nyugszanak bele az ítéletbe

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) szerint a szabályok nem teszik lehetővé, hogy újravizsgálják a párizsi olimpián a női tornászok talajdöntőjében történteket, még akkor sem, ha meggyőző új bizonyítékok állnak rendelkezésre, így Jordan Chiles nem kapja vissza az ötkarikás bronzérmét.

Kritikus orvos- és gondozóhiánnyal küzd Szlovákia

Egyre kevesebb Szlovákiában a szakképzett szociális gondozó, az idősotthonok többségében válságintézkedések bevezetésére kényszerülnek. A helyzet az orvosok számát illetően sem jobb, egyre kevesebb szakképzett orvos praktizál Szlovákiában. Az egészségügyi minisztérium vissza nem térítendő anyagi hozzájárulással akar segíteni a kritikussá vált helyzeten.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.13. kedd, 18:00
Fábián László
a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 13. 07:57
×
×
×
×