eur:
396.73
usd:
371.54
bux:
71065.1
2024. június 26. szerda János, Pál
A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közreadott képen Schlégl Ádám, Cserényi Gyula, Kapu Tibor és Szakály András (b-j) űrhajósjelöltek a  HUNOR - Magyar Űrhajós Program sajtótájékoztatóján 2023. március 7-én. A négy jelölt közül egy valaki közel egy hónapos küldetésen vesz majd részt, döntően magyar fejlesztésű tudományos kísérleteket fog végrehajtani a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén.
Nyitókép: KKM

Újabb részletek derültek ki arról, mit csinál majd Kapu Tibor az űrben

A kutatói programot a magyar űrhajós a nemzetközi űrállomás többi űrhajósával fogja végrehajtani. Az ott szerzett tapasztalatok komolyan hozzájárulnak majd a magyar tudomány fejlődéséhez Sztáray Péter államtitkár szerint.

A HUNOR magyar űrhajósprogram kiválasztott űrhajósa nem űrturista lesz, hanem kutatóűrhajós, aki a program részeként komoly tudományos kutatást hajt végre - mondta a biztonságpolitikáért és energiabiztonságért felelős államtitkár azon a keddi budapesti ceremónián, ahol bemutatták a két kiválasztottat, Kapu Tibor kutatóűrhajóst és Cserényi Gyula tartalékos kutatóűrhajóst.

Sztáray Péter hangsúlyozta, a HUNOR űrhajósprogram korszakos kezdeményezés. Mint mondta, egy nemzet életében ritkán vannak olyan pillanatok, olyan felemelő össznemzeti ügyek, mint ez a mostani, amikor 44 évvel Farkas Bertalan űrrepülése után Magyarország újra a küszöbén áll annak, hogy kutatóűrhajóst küldjön az űrbe.

Az államtitkár ismertetése szerint az elmúlt hat évben kidolgozott magyar űrprogram több lábon áll; a program egyik pillére az a 21 magyar egyetem együttműködésével létrehozott konzorcium, amelynek lényege, hogy a különféle műhelyekben folyó kutatómunkát koordinálják, hatékonyabbá tegyék.

Hozzátette, a tudományos kutatások nagy része azt szolgálja, hogy ez az űrutazás sikeres legyen, és négy évtized után Magyarország újra saját tapasztalatokat szerezzen a világűrben, továbbá fel tudja használni a saját tudományos kutatásait, fejlesztéseit. Ezekkel nem öncélt képvisel, hanem "a világ tudományos életét, az emberiség jobblétét és a magyar társadalom, a gazdaság fejlődését is támogatja" - tette hozzá.

Sztáray Péter kijelentette: ez stratégiai terület, amely a XXI. század legfontosabb területeit fedi le. Látnunk kell - húzta alá -, hogy ebben az óriási versenyben, ami a nemzetközi színtéren folyik, Magyarországnak méretéhez képest sokkal nagyobb szerepe van.

A program gazdasági jelentőségéről azt mondta, olyan területről van szó, amely 2040-re már nagyjából ezermilliárd dollárnyi pénzt fog megmozgatni. Ez azt jelenti - hívta fel a figyelmet -, hogy a magyar gazdaság minden szegmensére kihat, és komoly szerepe van abban, hogy a magyar gazdaság is ilyen versenyképességi szintet tudjon elérni.

A kutatói programot a magyar űrhajós a nemzetközi űrállomás többi űrhajósával fogja végrehajtani. Az ott szerzett tapasztalatok komolyan hozzájárulnak majd a magyar tudomány fejlődéséhez - mondta.

A két kiválasztotthoz intézve szavait az államtitkár azt kívánta Kapu Tibor kutatóűrhajósnak és Cserényi Gyula tartalékos kutatóűrhajósnak, hogy kitartással folytassák ezt a munkát, és hozzanak vele a nemzetnek büszkeséget és sikereket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.26. szerda, 18:00
Szalai Máté
Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója
Csúnya lefordulás az európai tőzsdéken

Csúnya lefordulás az európai tőzsdéken

Az ázsiai piacokon felemás hangulatban telt szerda reggel a kereskedés, ezt követően Európában a tegnapi esést követően már pluszban nyitottak a tőzsdék, a déli órákra azonban elfogyott a lendület és lefordultak a vezető részvényindexek. A határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján Amerikában vegyes lehet a nyitás, a tegnapi ralit követően azonban tovább emelkedhet az Nvidia árfolyama. Gazdasági események szempontjából az amerikai lakáspiaci adatokra lesz a mai napon érdemes figyelni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×