eur:
396.36
usd:
370.72
bux:
70378.92
2024. június 23. vasárnap Zoltán
Farkas Bertalan űrhajós óriás buborékot készít a Magyar Asztronautikai Társasággal közösen támogatott, A világűr titkai című kiállításon a Babilon Centerben 2013. szeptember 23-án. Az egyedülálló élményprogramon az iskolások interaktív módon szerezhetnek ismereteket a világegyetemről, az űrkutatásról és a lézerekről.
Nyitókép: MTI/Földi Imre

Farkas Bertalan: a szellemem még mindig fenn röpköd

Az első magyar űrhajós is segíti majd a kiválasztott két utód felkészülését az utolsó fázisban.

A szakértői bizottság végleges döntése alapján Kapu Tibor lehet az az ember, akit Magyarország hosszú évtizedek után ismét a világűrbe küld, míg a tartalék űrhajós Cserényi Gyula lesz, ők fogják elvégezni a kiképzés utolsó fázisát – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn. Azt még nem tudni, hogy pontosan milyen kutatási projektekben vesz majd részt a 32 éves gépészmérnök, aki eddig leginkább az autóiparban dolgozott, és főleg akkumulátor-fejlesztéssel foglalkozott, de az biztos, hogy egy hónapot fog tölteni a világűrben. A HUNOR program keretében kiválasztott asztronauta felkészülését az első magyar űrhajós is segíti.

„Fizikailag itt vagyok, de a szellemem azért valahol még mindig ott fönt röpköd, és minden egyes pillanatra vissza kell emlékezni” – mondta Farkas Bertalan az InfoRádióban. Hozzátette, hogy csodálatos emlékként élte meg a kiválasztás pillanatát Magyari Bélával, aki az ő tartaléka volt, és azt üzente Cserényi Gyulának, hogy hasonló lelkesedéssel készüljön a feladatra, mert bármi megtörténhet.

„Két ember összehangolt munkája kell ahhoz, hogy az a csodálatos, nagyszerű tudományos program, amit a magyar népért, a magyar nemeztért csinálnak a nemzetközi együttműködés területén belül, valóra váljon” – fogalmazott Farkas Bertalan.

Farkas Bertalan hozzátette, hogy örömmel vesz részt a felkészítés utolsó szakaszában, hiszen nagyon sokat tud arról mondani, hogy mire számíthat az úrhajós az űrutazás során. Úgy fogalmazott, hogy a legfontosabb a küldetés teljesítése és a sikeres visszatérés, és megjegyezte, ha tehetné, most is visszamenne a világűrbe.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
ÉLŐ: Skócia–Magyarország 0-0

ÉLŐ: Skócia–Magyarország 0-0

Magyarország és Skócia labdarúgó-válogatottja találkozik az Eb A-csoportjának harmadik fordulójában. Csak annak a csapatnak maradnak életben a továbbjutási reményei, amelyik győz. A csoport második mérlkőzésén, Frankfurtban, a házigazda német legénység a svájciakkal játszik.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×