eur:
391.93
usd:
359.33
bux:
72253.66
2024. július 13. szombat Jenő
Farkas Bertalan űrhajós óriás buborékot készít a Magyar Asztronautikai Társasággal közösen támogatott, A világűr titkai című kiállításon a Babilon Centerben 2013. szeptember 23-án. Az egyedülálló élményprogramon az iskolások interaktív módon szerezhetnek ismereteket a világegyetemről, az űrkutatásról és a lézerekről.
Nyitókép: MTI/Földi Imre

Farkas Bertalan: a szellemem még mindig fenn röpköd

Az első magyar űrhajós is segíti majd a kiválasztott két utód felkészülését az utolsó fázisban.

A szakértői bizottság végleges döntése alapján Kapu Tibor lehet az az ember, akit Magyarország hosszú évtizedek után ismét a világűrbe küld, míg a tartalék űrhajós Cserényi Gyula lesz, ők fogják elvégezni a kiképzés utolsó fázisát – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn. Azt még nem tudni, hogy pontosan milyen kutatási projektekben vesz majd részt a 32 éves gépészmérnök, aki eddig leginkább az autóiparban dolgozott, és főleg akkumulátor-fejlesztéssel foglalkozott, de az biztos, hogy egy hónapot fog tölteni a világűrben. A HUNOR program keretében kiválasztott asztronauta felkészülését az első magyar űrhajós is segíti.

„Fizikailag itt vagyok, de a szellemem azért valahol még mindig ott fönt röpköd, és minden egyes pillanatra vissza kell emlékezni” – mondta Farkas Bertalan az InfoRádióban. Hozzátette, hogy csodálatos emlékként élte meg a kiválasztás pillanatát Magyari Bélával, aki az ő tartaléka volt, és azt üzente Cserényi Gyulának, hogy hasonló lelkesedéssel készüljön a feladatra, mert bármi megtörténhet.

„Két ember összehangolt munkája kell ahhoz, hogy az a csodálatos, nagyszerű tudományos program, amit a magyar népért, a magyar nemeztért csinálnak a nemzetközi együttműködés területén belül, valóra váljon” – fogalmazott Farkas Bertalan.

Farkas Bertalan hozzátette, hogy örömmel vesz részt a felkészítés utolsó szakaszában, hiszen nagyon sokat tud arról mondani, hogy mire számíthat az úrhajós az űrutazás során. Úgy fogalmazott, hogy a legfontosabb a küldetés teljesítése és a sikeres visszatérés, és megjegyezte, ha tehetné, most is visszamenne a világűrbe.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.15. hétfő, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Jó napot zártak az amerikai tőzsdék

Jó napot zártak az amerikai tőzsdék

Tegnap az amerikai inflációs adatok közlését követően egy nagyobb profitrealizálás vette kezdetét Amerikában, az esést a Nasdaq vezette: a főként technológiai cégeket tömörítő index több mint 2 százalékot zuhant.Ezt követően Ázsiában is főként estek a tőzsdék: az esést a jappán Nikkei vezette. Ennek ellenére Európában jó hangulatban telik a kereskedés, a vezető indexek erősödnek, és a BUX is felfelé vette az irányt, délután pedig már Amerikában is emelkednek a tőzsdék a csütörtöki esést követően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×