eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: The Prince and Princess of Wales/X

Rákot diagnosztizáltak Katalin hercegnénél

Pontot tett a szűnni nem akaró spekulációkra Kalatin, Walesi hercegné. Az angol trónörökös felesége, aki hónapokra visszavonult a királyi családban betöltött szerepétől, egy videóban felfedte: kemoterápiát kap. A Katalin állapota körüli titkolózás miatt mindenféle összeesküvés-elméletek és vádak terjengtek a közösségi médiában.

„Megelőző kemoterápiás kezelést kapok” – ezzel magyarázta Katalin, Walesi hercegné egy pénteken, váratlanul kiadott videóban, hogy miért tűnt el hosszú időre a nyilvánosság elől.

Az utóbbi hetekben

  • botrány robbant ki egy általa megszerkesztett családi fotó miatt,
  • egyesek megkérdőjelezték, hogy őt és nem hasonmásait videózták-e le egy boltban, és
  • kiderült, hogy egy londoni kórházban egy dolgozó megpróbált hozzáférni a bizalmas egészségügyi adataihoz.

A hercegné egy érzelmektől túlcsorduló videóban most felfedte, hogy mennyire sokkolta a rákdiagnózis, és hogy férjével, Vilmos herceggel együtt „mindent megtesznek, hogy feldolgozzák és fiatal családjuk értelmében bizalmasan kezeljék ezt”.

A videót sajtójelentések szerint szerdán vették fel.

A brit sajtó ezt megelőzően már azzal vádolta a királyi családot, hogy „elveszítette a kontrollt a narratíva felett” – például azzal, hogy titkolózott Katalin állapotával kapcsolatban és hogy a hercegi pár egy olyan hivatalos anyáknapi fotót nyújtott be egy ügynökséghez, amelyet több képből ollóztak össze. (Ezt a gyakorlatot a fotóügynökségek etikai szabályzata tiltja, Katalin később elismerte, hogy ő volt az „amatőr photoshopos” és bocsánatot kért).

Mi van a pénteki videóban?

A hercegnét egy kerti padon látni, körülötte nárciszok és rügyező tavaszi fák. Katalin egy csíkos „breton” pulóverben és farmerben ül.

„Időbe telt, mire a nekik megfelelő módon elmagyaráztunk mindent George-nak, Charlotte-nak és Louis-nek (a gyerekeiknek) és megnyugattuk őket, hogy rendben leszek”

– fogalmaz a videóban Katalin. „Ahogy mondtam nekik: jól vagyok és napról napra erősebb leszek azáltal, hogy azokra a dolgokra összpontosítok, amelyek segítenek a gyógyulásomban; az elmémben, a testemben és a lelkemben” – folytatja.

„Az, hogy Vilmos mellettem van, szintén nagy vigaszt és megnyugvást jelent. Csakúgy, mint az a szeretet, támogatás és kedvesség, amelyet oly sokan mutattatok. Ez mindkettőnknek nagyon sokat jelent” – teszi hozzá.

Katalinnál akkor fedezték fel a rákot, amikor januárban a London Clinic nevű exkluzív kórházban – az akkori megfogalmazás szerint – „jelentős hasi műtéten” esett át. Ez szinte ugyanaz a forgatókönyv volt, ahogy apósánál, III. Károlynál diagnosztizáltak rákot – ő egy prosztata-beavatkozásra vonult kórházba és jött ki a diagnózissal. Ráadásul mindez szinte egyidőben történt.

Maga a király gyorsan reagált a hírre és azt mondta: nagyon büszke Katalinra, amiért „ilyen erős, hogy kiállt a nyilvánosság elé a sokkoló diagnózisával”.

A Walesi hercegi pár hivatala, a Kensington-palota azt közölte, hogy nem oszt meg részleteket arról, hogy a hercegnének milyen rákja van, vagy hogy a rák milyen stádiumban van. Emellett arra kérték az embereket, hogy tartózkodjanak a találgatásoktól – kétséges azonban, hogy ezt a felhívást komolyan vennék.

Úgy tudni, hogy Károly királyt – aki jelenleg maga is rákkezelésen vesz részt – és a királynőt is tájékoztatták a hírről – írta a Daily Mail című lap.

Megint jönnek a bírálatok?

Katalin januári műtétje idején a Kensington-palota azt állította, hogy nem daganatos betegségről volt szó. Péntek este ezt megerősítették és közölték: nincs olyan lelet, amely szerint rák volt jelen a hercegné szervezetében. Viszont hozzátették, hogy a műtét utáni tesztek már rák jelenlétét mutatták ki.

A körülményes fogalmazás újabb bírálatokat és spekulációkat válthat ki, azután, hogy a népszerű Katalin állapotáról mindenféle összeesküvés-elméletek terjengtek.

A péntek esti bejelentést világszerte sokkot váltott ki.

A most napvilágra került hírek egy-két dologra magyarázatot adnak:

  • Katalin már február vége óta kap kemoterápiát,
  • Vilmos emiatt mondta le fellépését, amelyen megemlékező beszédet mondott volna néhai keresztapja, Konsztantinosz görög királyról.

A Kensington-palota szerint Katalin jó kedélyű és a gyógyulásra koncentrál, nagyon hálás az orvosi csapatnak. „Most időre, térre és diszkrécióra van szüksége, hogy befejezze a kezelést és teljesen felépüljön” – mondták.

Az időzítés és Katalin üzenete a rákosoknak

A Mail szerint azért időzítették péntek estére, mert a hercegi párnak az exkluzív, Lambrook School-ba járó gyerekeinek most kezdődött el a tavaszi szünet (van, ahol csak a jövő héten), így el lehet őket vinni a hétvégére „és meg lehet őket óvni az elkerülhetetlen médiasokktól”.

Források szerint az utóbbi időben a nemzetközi és a közösségi médiában megjelenő spekulációk közepette az volt a céljuk, hogy Katalin egészségét és a gyermekeiket helyezzék előtérbe. Viszont azért úgy időzítették a videót, hogy az már bekerült a BBC országos, este 6 órás híradójába.

A Katalinnal kapcsolatos hír azért is kellemetlen a királyi családnak, mert Károly rákdiagnózisa előtt januárban Sára York-i hercegnénél bőrrákot találtak.

Katalin most minden rákbetegnek is üzent: „Ezekben az időkben én is gondolok mindazokra, akiknek az életére hatással van a rák.

Mindenki számára, akinek szembe kell néznie ezzel a betegséggel, bármilyen formában... kérem, ne veszítsétek el a hiteteket és a reményt. Nem vagytok egyedül”

– fogalmazott.

Katalin „bátorságát” méltatta a brit egészségügyi szolgálat, az NHS vezetője, Amanda Pritchard, az Akció a Gyerekekért jótékonysági szervezet, amelynek a hercegné a fővédnöke pedig „minden jót kívánt neki és családjának és teljes felépülést”.

Rishi Sunak brit miniszterelnök is „hatalmas hősiességét” emelte ki, amiért bejelentette, hogy rákkezelésen esik át.

Megszólalt továbbá Joe Biden amerikai elnök, aki „roppant szomorúsággal” fogadta a hírt.

Szolidaritását fejezte ki az ellenzéki Munkáspárt vezére, Sir Keir Starmer, aki azt írta: „mint szülő, megérti, hogy miért várt Katalin a megfelelő pillanatra, hogy elmondja a gyerekeinek és hogy örömmel tölti el optimista hozzáállása és a hitről és reményről szóló üzenete”.

Kate – ahogy szeretik emlegetni – estében egyelőre elmaradtak az olyan gonoszkodó mémek, mint amelyek Károly király betegségét ünnepelték.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Betiltják a TikTokot az Egyesült Államokban - Mutatjuk, mi áll a háttérben

Betiltják a TikTokot az Egyesült Államokban - Mutatjuk, mi áll a háttérben

A héten az amerikai szenátus elfogadta, majd Joe Biden elnök aláírta a törvényt, amely 270 napot ad a kínai ByteDance-nek arra, hogy eladja a TikTok amerikai eszközeit, különben betiltják a platformot az USA-ban. A fő tulajdonosnak azonban úgy tűnik, hogy esze ágában sincsen megválni az amerikai operációtól és bíróságon fogja megtámadni az új törvényt. Ha ez a kísérlet kudarcot vall, a ByteDance valószínűleg inkább a kivonulás mellett dönthet, vagy a menthetőt mentve megpróbálhatja az aranyat érő algoritmusa nélkül értékesíteni a TikTokot - viszont egyes becslések szerint az algoritmus nélkül mindössze a harmadát érheti a platform.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×