eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Szürke darvak (Grus grus) repülnek naplemente előtt a Hortobágy felett, az Elepi tóegység térségében 2015. október 21-én. A madarak három jelentősebb európai vonulási útvonala közül az egyik Magyarországon vezet keresztül, és kontinensünk egyik legnagyobb darugyülekező helye a Hortobágyi Nemzeti Park területén található.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Tömegével pusztítja Magyarországon a vonuló darvakat a madárinfluenza

Madárinfluenza tizedeli a vonuló darvakat. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület becslései szerint 10-20 ezer közötti daru pusztulhatott el az elmúlt hetekben.

A mostani információk alapján 10 és 20 ezer darura tehető az elhullás mértéke – mondta Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője az InfoRádióban. Hozzátette, más madárcsoportok képviselőit az őszi időszakban nem érinti a betegség. Magyarázata szerint négy évvel ezelőtt ilyenkor indult el a globális madárinfluenza-járvány, az elmúlt években, a nyári időszakban, világviszonylatban nagyon sok helyen pusztultak ki teljesen vízimadár-telepek, ezek főleg tengerparti fajok voltak, például Izraelben.

Az idei darupusztulás Magyarországot érinti, ebből lehet tudni, hogy nem a darvak hozták a betegséget, hanem az a nyár folyamán már jelen volt. Mint mondta, a kór most ért el hozzánk, a költési időszakban a hazai sirályokat érintette igen jelentős mértékben.

A Kárpát-medencén kívülről nincs információ daruelhullásról.

Itt találkoztak a betegséggel, és mivel nagyon érzékeny a faj a madárinfluenzára, különösen erre az ágensre, ez okozta a pusztulást.

A szakember leszögezte: semmit sem tudnak tenni az ügyben, különösen a lakosságnak nincs teendője, ez egy természetes madármegbetegedés. Minden ilyen esetben, amikor baromfiállományokat érint a madárinfluenza, akkor egy dolgot lehet megtenni: az állomány elpusztítását és a tetemek megsemmisítését, egyedül így akadályozható meg a kór terjedése.

Orbán Zoltán azt is megjegyezte, a madárvilág is védekezik, hiszen a beteg, elhullott madarak tetemeit tartalmazó vizekre például a vonuló, érkező vadludak nem is szálltak le. Hangsúlyozta, nagyon fontos tudni, hogy a madárinfluenzát elsősorban a vízimadarak, a vízhez kötődő madárfajok hordozzák, ezért többségében védettek is ezzel szemben. A Madártani Egyesület Madárgyűrűs Központja évtizedek óta segíti a Nébih munkáját adatgyűjtéssel, így lehet azt is tudni, hogy az itatók és az etetők madarai gyakorlatilag nem hordozzák a kórt. Ha egy-egy madár mégis megkapja, akkor gyorsan, gyakorlatilag órák alatt annyira megbetegszik, nem repül, elül valahol, elpusztul, és így nem terjeszti a betegséget.

Mint mondta,

nyugodtan el lehet kezdeni az énekesmadarak téli etetését, ez semmiféle problémát nem jelent.

Ám hangsúlyozta, ha valaki bárhol, akár háziállatok, házi szárnyasok között tömeges madárpusztulást észlel, akkor mindenképpen azonnal értesítse a területileg illetékes Nébih állatorvosi szolgálatát. A védett fajok esetében mindenképpen érdemes az értesítést megküldeni az adott nemzeti park igazgatóság őrszolgálatának is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×