eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pexels.com

Újabb vármegyében ütötte fel a fejét a rettegett kór

Jász-Nagykun-Szolnok vármegye korábban még nem érintett területén mutatta ki a magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma, az érintett állatállományt felszámolják – közölte a hivatal a honlapján.

A közlemény szerint Abádszalókon, mintegy 7000 példányt számláló fácántelepen az állattartó az állatok étvágytalansága, idegrendszeri tünetei, a megemelkedett elhullás miatt gyanakodott a madárinfluenzára. A Nébih laboratóriuma a vírus H5N1 altípusát mutatta ki az elhullott állatokból.

A szakemberek az érintett gazdaság körül kijelölték a 3 kilométer sugarú védőkörzetet és meghatározták a 10 kilométer sugarú megfigyelési körzetet. Folyamatban van a betegség megjelenésének okait feltáró járványügyi nyomozás is.

A közlemény szerint madárinfluenza-esetek az országban továbbra is elszórtan fordulnak elő. A fennálló megfigyelési körzetek jelentős részét az állategészségügyi hatóság várhatóan e hét során feloldja, ez azonban nem jelenti azt, hogy lazítani lehetne a fegyelmen – figyelmeztet a hivatal.

A baromfiállományok betegségtől való megóvása érdekében továbbra is minden szükséges intézkedést meg kell tenni. Az ágazat és a hatóság közös érdeke a betegség mielőbbi felszámolása és a madárinfluenzától való mentesség visszanyerése – írták.

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 18:11
×
×
×
×