eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Rapid antigen testing is a screening tool to help detect COVID-19.
Nyitókép: Boy_Anupong/Getty Images

Több vírus együtt "tarolja le" most Németországot, nem használtak a figyelmeztetések

Ha csak az egészségügyi miniszteren múlna, a különböző légúti megbetegedések száma jóval alacsonyabb lenne Németországban. Karl Lauterbach ugyanis karácsony közeledtével szinte nap mint nap felszólította az embereket az oltásra, továbbá a maszkviselésre, illetve arra is, hogy lehetőség szerint kerüljék a zárt helyiségekben tartandó nagyobb létszámú rendezvényeket. A legfrissebb adatok azonban arra utalnak, hogy a miniszter sorozatos felszólításainak enyhén szólva kevés foganatja volt.

Más dolog, hogy a miniszterre a különböző vírusok végképp nem hallgatnak. Párhuzamosan több is kering ezekből, és ez a magyarázata annak, hogy közvetlenül karácsony előtt ugrásszerűen megnőtt a fertőzöttek száma.

A járványos megbetegedésekkel foglalkozó, tekintélyes Robert Koch Intézet (RKI) legfrissebb jelentése szerint

az országban minden tizedik embert érintett vagy sújt jelenleg is a különböző légúti vírusok által okozott fertőzés.

Ezek egyformán okozhatnak influenzát, koronavírus-fertőzést és különböző légúti megbetegedéseket.

Az intézeti "statisztika" szerint a hét közepén 8,9 millió fertőzést regisztráltak. Mindez azt jelenti, hogy egy hét alatt csaknem egymillióval nőtt a regisztrált fertőzöttek száma.

Az RKI arról számolt be, hogy az elmúlt egy hétben különösen a az iskoláskorú gyerekek és a fiatalabb korú felnőttek körében nőtt jelentős mértékben a különböző fertőzések száma. Körükben egyaránt terjed a koronavírus, az influenza, továbbá az egyik leggyakoribb légúti fertőzést kiváltó RSV vírus is. Ez utóbbi különösen a két év alatti gyermekeket támadja.

A szakértők ugyanakkor utaltak arra is, hogy

ismét meredeken növekszik a H1N1-vírus okozta influenzás megbetegedések száma.

Az RKI ezzel kapcsolatban arra emlékeztetett, hogy a vírus először a 2009-es influenza-járvány idején jelent meg Németországban az úgynevezett sertésinfluenzaként.

A Franfutrer Allgemene Zeitung arról számolt be, hogy noha a koronavírus ismét gyors ütemben terjed, a súlyos esetek - mindenekelőtt az oltásoknak köszönhetően - ritkábbak.

Szinte állandóan ismételt felhívás, hogy az emberek – különös tekintettel a krónikus megbetegedések által érintett kockázati csoportokra, valamint az idősebb generációkra – fontolják meg mind a koronavírus, mind az influenza elleni oltás akár egyidejű beadását.

Az ország rendelkezik megfelelő mennyiségű oltóanyaggal, amelyek hatékonyak a a koronavírus legújabb változata ellen.

Szakértők ugyanakkor arra figyelmeztettek, hogy

jelenleg a koronavírus 24 különböző változata terjed az országban.

A lap szerint ugyanakkor ismét "aktivizálódtak" az oltások ellenzői is. Egyre több az olyan "hamis" figyelmeztető levél, amelyben a Covid-oltásokkal kapcsolatban igyekeznek bizonytalanságot kelteni.

A német háziorvosok szövetsége arra figyelmeztetett, hogy a fertőzések rendkívül magas száma miatt teljesítőképességük végső határáig jutottak. A szövetség elnöke szerint több helyen már nem tudnak időpontot adni a betegeknek, rendkívül hosszúak a várakozási idők, ugyanakkor a tényleges kezelésre is alig marad idő.

Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×