eur:
368.28
usd:
344.83
bux:
48195.80
2023. június 6. kedd Cintia, Norbert
Nyitókép: Pexels.com

Vastagbélrák: az NNK minden kérdésre válaszol

Március a vastagbélszűrés hónapja, a Nemzeti Népegészségügyi Központ így igyekszik még inkább felhívni a figyelmet ennek fontosságára. A vastagbélrák az egyik leggyakoribb daganatos megbetegedés Magyarországon; nincsenek egyértelmű tünetei és igen lassan alakul ki, a szűrés így kulcsfontosságú a diagnosztizáláshoz és az időben elkezdett kezeléshez – mondta az InfoRádiónak Surján Orsolya helyettes országos tisztifőorvos.

A vastagbélrák tünetei nem egyértelműek, a betegség ráadásul nagyon hosszú idő alatt alakul ki, a folyamat akár tíz év is lehet; ez alatt van egy olyan periódus, amikor még tünetmentes szakban vagy egyáltalán nem jellemző tünetekkel meg tudjuk találni a daganatot, ha keressük.

Surján Orsolya helyettes országos tisztifőorvos az InfoRádióban hangsúlyozta, nagyon fontos a szűrésen való részvétel, ha ugyanis felfedezik a daganatot, időben kezdődhet a kezelés és teljes gyógyulás nyerhető.

A kockázati csoportokról szólva elmondta, a táplálkozás és a családi anamnézis is hajlamosító tényező, de a fiatalabb korosztályt csak nagyon ritkán érinti ez a betegség.

"A szervezett szűrésbe az 50-70 éves korosztályt vonjuk be, hogy amennyiben kialakult náluk a folyamat, az már felfedezhető náluk" – mondta Surján Orsolya.

Hívják mind a két nemet, mivel

a férfiaknál a második, a nőknél a harmadik leggyakrabban előforduló daganatos megbetegedésről van szó.

A vastagbélszűrés hónapja nem magyar kezdeményezés, de nem világnapja, hanem egy egész hónapja van, ez is a jelentőségét bizonyítja Surján Orsolya szerint. Behívót senki nem kap, a kampány hívására kell igent mondani.

"A nálunk szűrésen részt vevők tíz százalékának javasoljuk, hogy vegyen részt vastagbéltükrözésen, de az ellátórendszert egyenletes terhelésnek kell kitenni" – folytatta.

A szűrővizsgálat kétlépcsős:

  • amikor meghívót kap valaki az NNK-ból, vagy kér egy mintavevő szettet a háziorvosától
  • vagy az NNK-ból kéri a csomagot, és postán kapja.

A mintavétel módja a csomagban megtalálható, két egymást követő napon kell székletmintát venni, postára feladni, de nem az utcai piros postaládába kell bedobni, hivatalba kell besétálni és ingyenesen elküldeni.

Az eredményt a páciens az EESZT-n keresztül látja, ami lehet

  • negatív vagy
  • nem negatív.

"A nem negatív nem jelenti, hogy valakinek vastagbéldaganata van, pont azért fogalmazunk így, hisz

a székletben megjelenő vér számos egyéb betegségből is származhat, például aranyérből.

Ennek ellenére a vastagbéltükrözésen részt kell venni, akkor is, ha valaki tudja, hogy például aranyere van. Vastagbéldaganata attól még lehet" – figyelmeztetett.

Tájékozódni non-stop lehet a 1812-es hívószámon, illetve a vbjelentkezes.nnk.gov.hu felületen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Új impulzusra várnak a befektetők, bizonytalan mozgások a tőzsdéken

Új impulzusra várnak a befektetők, bizonytalan mozgások a tőzsdéken

Tegnap egy mérsékeltebb hangulatromlás volt megfigyelhető a tőzsdéken, a nap végére Európa és az USA is lefordult. Utóbbiban részben az is szerepet játszott, hogy az Apple a napon belüli történelmi csúcs után esni kezdett, miután a cég bemutatta új AR-headsetjét, amelynek ára 3500 dollár. Ezt követően ma az ázsiai tőzsdéken vegyes mozgásokat láttunk, és Európában is folytatódnak a bizonytalan mozgások, így csak minimális elmozdulásokat látni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×