eur:
369.87
usd:
345.56
bux:
47869.61
2023. június 4. vasárnap Bulcsú
Müller Cecília országos tisztifőorvos sajtótájékoztatót tart Budapesten, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) főépületében 2022. január 11-én. Müller Cecília elmondta, hogy mindenkinek ajánlja a koronavírus elleni oltás harmadik dózisának felvételét. Közölte, bizonyított, hogy a második oltás után három-négy hónappal csökken a szervezet immunvédelme.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Müller Cecília kellemetlen, de életbevágó szűrés fontosságára hívta fel a figyelmet

Évente ötezer ember hal meg Magyarországon vastagbéldaganat következtében, pedig ez a betegség hatékonyan megelőzhető szűrésekkel – mondta az országos tisztifőorvos a TV2 Mokka című műsorában.

Müller Cecília kifejtette: Magyarországon, de Európában is, az egyik leggyakoribb rosszindulatú daganat a vastagbélrák; pedig nem kellene, hogy így legyen, mert "nagyon jól szűrhető betegségről beszélünk".

Jelezte, hogy évente 10 ezer új megbetegedést regisztrálnak Magyarországon, és 5 ezer ember hal meg.

Minimálisra lehetne szorítani ezt a számot, ha időben felfedeznénk a betegséget, aminek alapvető módszere a szűrés

- tette hozzá.

Magyarországon 2018-tól vezették be a Nemzeti Népegészségügyi Központban (NNK) a szervezett népegészségügyi szűrések sorában a vastagbélrákszűrést. Ez azt jelenti, hogy az 50-70 éves korosztály tagjai meghívást kapnak az NNK-tól érkező levélben, hogy igénybe vehetik a szűrővizsgálatot - fűzte hozzá.

"Bátorítok mindenkit arra, hogy vegyen részt a vizsgálaton", ami kétlépcsős - mondta.

  • Az első a székletminta vizsgálata, amire névre szóló meghívót küld az NNK, s a szükséges mintavételt mindenki otthon elvégezheti; az ehhez szükséges eszköz postai úton vagy a háziorvosán keresztül jut el a pácienshez. A tisztifőorvos felhívta a figyelmet arra, hogy a 1812-es ingyenes telefonszámon bárki maga igényelhet ilyen eszközt. Ha a vizsgálat eredménye negatív, akkor elég két év múlva megismételni - fűzte hozzá Müller Cecília, jelezve:
  • ha azonban az első teszt nem negatív, vagyis humán eredetű vért találnak a mintában, akkor sem biztos, hogy daganatos betegség okozza, ezért szükséges a második vizsgálat, a vastagbéltükrözés, aminek kellemetlensége kérésre bódítással csökkenthető.

Megjegyezte: terápiás beavatkozás is lehet a tükrözés, mert közben eltávolíthatók az esetlegesen talált olyan elváltozások, amelyek az évek folyamán rosszindulatú daganattá is válhatnának.

A vastagbéldaganat civilizációs betegség, ami a rostban szegény táplálkozásra és az inaktív életformára vezethető vissza - magyarázta az országos tisztifőorvos.

Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Ukrajna készen áll a régóta hangoztatott ellentámadásra - Háborús híreink vasárnap

Ukrajna készen áll a régóta hangoztatott ellentámadásra - Háborús híreink vasárnap

Ukrajna készen áll arra, hogy megindítsa a régóta tervezett ellentámadását az oroszok által megszállt területek visszafoglalására - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy szombaton megjelent interjúban. Az ukrán védelmi miniszterhelyettes szerint a támadás "sínen van", annak ellenére, hogy az elmúlt hetekben "példátlan" rakéta- és dróntámadások érték az országot. Antony Blinken amerikai külügyminiszter pénteken azt mondta, hogy az Egyesült Államok Ukrajnával és más szövetségesekkel együttműködve konszenzust fog kialakítani a háborút lezáró "igazságos és tartós béke" alapvető feltételei körül. Nagy-Britannia támogatja Ukrajna csatlakozását a NATO-hoz, de hozzátették: amíg az ország háborút vív Oroszországgal, ennek nincs politikai realitása.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×