INFORÁDIÓ
2022. augusztus 20. szombat
István

koronavírus

deltakron

variáns

Digital generated image of different variants of COVID-19 cells against gray background. Omicron Civid variant concept.

Mégis létezik a deltakron?

Infostart

Kutatók szerint 17 amerikai és európai betegben bukkantak rá a variánsra.

Az omikron tüskefehérjéje a delta testén: a kutatók így írják le a deltakront, melynek létezését korábban cáfolták, szekvenálási hibáról beszélve. Most azonban 17 esetet írtak le, melyekről tanulmány készült a Reuters cikke szerint.

"Mivel kevés a megerősített eset, túl korai lenne arról beszélni, hogy a deltakron mennyire fertőző vagy súlyos betegséget okoz-e" – mondta Philippe Colson, a franciaországi Marseille-ben működő IHU Mediterranee Infection munkatársa, a kedden közzétett kutatás vezető szerzője.

Így alakulhatott ki

Csoportja három franciaországi beteget írt le, akiket a SARS-CoV-2 egy olyan változatával fertőztek meg, amely egy omikron variáns tüskefehérjéjét a delta variáns testével kombinálja. A Reuters publikálás előtt férhetett hozzá a Helix genetikai kutatócég jelentéséhez, mely szerint az Egyesült Államokban további két, egymástól független deltakron-fertőzést azonosítottak. A víruskutatási fórumokon más csoportok január óta további 12 deltakron-fertőzésről számoltak be Európában.

A humán koronavírusok genetikai rekombinációi ismertek, akkor alakulnak ki, amikor két változat ugyanazt a gazdasejtet fertőzi meg.

"A pandémia alatt előfordult többször, hogy két vagy több változat azonos időszakokban és földrajzi területeken keringett együttesen. Ez lehetőséget teremtett a két változat közötti rekombinációra" – mondta Colson, hozzátéve, hogy csapata olyan PCR-tesztet tervezett, amely gyorsan képes kimutatni ezt a variánst.

A jövendő variánsok előjelei korán jelentkeznek

A jövő variánsai egy másik kutatás eredménye szerint már ma ott keringhetnek a fertőzöttek egy részében: kutatók 2021 áprilisában Spanyolországban tíz olyan embertől vett mintában találtak az omikronhoz hasonlatos variánsra, akinél az alfa okozta a megbetegedést.

Az omikront hét hónappal később mutatták ki.

"Az egyes fertőzött betegekben szaporodó vírus a valóságban kissé eltérő SARS-CoV-2 vírusok keverékei" – mondta Celia Perales, a tanulmány társszerzője. Az egyik emberben kisebbségben levő változatok dominánssá válhatnak valaki másban, akár véletlenül, akár gyógyszerek, vakcinák vagy más tényezők jelenlétével vagy hiányával kapcsolatos előnyök miatt.

Kutyák is kiszagolják a koronavírust

Két párizsi közösségi szűrőközpontban 335 önkéntessel tesztelték a módszert: a PCR-teszt mellett verejtékmintát is adtak. 78 tüneteket mutató és 31 tünetmentes személy PCR-tesztje lett pozitív – a kutyák a szaglásra szánt izzadságminták birtokában 97 százalékos pontossággal mutatták ki a fertőzött betegeket, és 100 százalékos pontossággal a tünetmentes betegeknél a fertőzést. Emellett 91 százalékos pontossággal azonosították a nem fertőzött önkénteseket, és 94 százalékos pontossággal zárták ki a fertőzést a tünetmentes embereknél.

"A kutyás tesztelés nem invazív, és azonnali és megbízható eredményt ad – mondták a szerzők. – A további vizsgálatok a kutyák által végzett közvetlen szimatolásra fognak összpontosítani, hogy a szimatoló kutyákat értékeljék a repülőtereken, kikötőkben, vasútállomásokon, kulturális tevékenységekben vagy sporteseményeken végzett tömeges előzetes teszteléshez."

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Andriy Onufriyenko/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018