eur:
393.08
usd:
367.1
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Digital generated image of different variants of COVID-19 cells against gray background. Omicron Civid variant concept.
Nyitókép: Andriy Onufriyenko/Getty Images

Mégis létezik a deltakron?

Kutatók szerint 17 amerikai és európai betegben bukkantak rá a variánsra.

Az omikron tüskefehérjéje a delta testén: a kutatók így írják le a deltakront, melynek létezését korábban cáfolták, szekvenálási hibáról beszélve. Most azonban 17 esetet írtak le, melyekről tanulmány készült a Reuters cikke szerint.

"Mivel kevés a megerősített eset, túl korai lenne arról beszélni, hogy a deltakron mennyire fertőző vagy súlyos betegséget okoz-e" – mondta Philippe Colson, a franciaországi Marseille-ben működő IHU Mediterranee Infection munkatársa, a kedden közzétett kutatás vezető szerzője.

Így alakulhatott ki

Csoportja három franciaországi beteget írt le, akiket a SARS-CoV-2 egy olyan változatával fertőztek meg, amely egy omikron variáns tüskefehérjéjét a delta variáns testével kombinálja. A Reuters publikálás előtt férhetett hozzá a Helix genetikai kutatócég jelentéséhez, mely szerint az Egyesült Államokban további két, egymástól független deltakron-fertőzést azonosítottak. A víruskutatási fórumokon más csoportok január óta további 12 deltakron-fertőzésről számoltak be Európában.

A humán koronavírusok genetikai rekombinációi ismertek, akkor alakulnak ki, amikor két változat ugyanazt a gazdasejtet fertőzi meg.

"A pandémia alatt előfordult többször, hogy két vagy több változat azonos időszakokban és földrajzi területeken keringett együttesen. Ez lehetőséget teremtett a két változat közötti rekombinációra" – mondta Colson, hozzátéve, hogy csapata olyan PCR-tesztet tervezett, amely gyorsan képes kimutatni ezt a variánst.

A jövendő variánsok előjelei korán jelentkeznek

A jövő variánsai egy másik kutatás eredménye szerint már ma ott keringhetnek a fertőzöttek egy részében: kutatók 2021 áprilisában Spanyolországban tíz olyan embertől vett mintában találtak az omikronhoz hasonlatos variánsra, akinél az alfa okozta a megbetegedést.

Az omikront hét hónappal később mutatták ki.

"Az egyes fertőzött betegekben szaporodó vírus a valóságban kissé eltérő SARS-CoV-2 vírusok keverékei" – mondta Celia Perales, a tanulmány társszerzője. Az egyik emberben kisebbségben levő változatok dominánssá válhatnak valaki másban, akár véletlenül, akár gyógyszerek, vakcinák vagy más tényezők jelenlétével vagy hiányával kapcsolatos előnyök miatt.

Kutyák is kiszagolják a koronavírust

Két párizsi közösségi szűrőközpontban 335 önkéntessel tesztelték a módszert: a PCR-teszt mellett verejtékmintát is adtak. 78 tüneteket mutató és 31 tünetmentes személy PCR-tesztje lett pozitív – a kutyák a szaglásra szánt izzadságminták birtokában 97 százalékos pontossággal mutatták ki a fertőzött betegeket, és 100 százalékos pontossággal a tünetmentes betegeknél a fertőzést. Emellett 91 százalékos pontossággal azonosították a nem fertőzött önkénteseket, és 94 százalékos pontossággal zárták ki a fertőzést a tünetmentes embereknél.

"A kutyás tesztelés nem invazív, és azonnali és megbízható eredményt ad – mondták a szerzők. – A további vizsgálatok a kutyák által végzett közvetlen szimatolásra fognak összpontosítani, hogy a szimatoló kutyákat értékeljék a repülőtereken, kikötőkben, vasútállomásokon, kulturális tevékenységekben vagy sporteseményeken végzett tömeges előzetes teszteléshez."

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Závecz: a Fidesz és még öt erő szerezhet EP-mandátumot

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Ha nem vállaljuk be az áramszünetet, akkor 10-15 évvel tovább tart a zöld átállás

Ha nem vállaljuk be az áramszünetet, akkor 10-15 évvel tovább tart a zöld átállás

Drágulhat a gáz Európában, ami versenyképességi bajokhoz és akár a következő gazdasági válsághoz is elvezethet, hiszen 90%-os a kontinens importkitettsége, amit kihasználhatnak a nagy LNG-szállítók – hívta fel a figyelmet a Portfolio-nak adott exkluzív nagyinterjúban Lakatos Benjamin. A svájci székhelyű MET Csoport elnök-vezérigazgatója példátlan módon levezette, hogy milyen fázisokon keresztül ért a tetőpontjára 2022-ben az európai gázválság, és rögzítette: ha az akkor elpárolgott óriási összegek felét energiaberuházásokra költötte volna a kontinens, akkor most nem lennének energiaproblémái. A mai helyzetet úgy látja: megszűnt a régiónkban a gázellátási kockázat, de Ukrajnában a télen még lehetnek gondok a gáztárolók bombázásából. Az energiapiaci szakember szerint lehetne akár gyorsítani is a zöld átálláson, de "ha nem vállaljuk be, hogy időnként áramszünet is lehet", akkor a 2030-2040 közöttre tervezettnél 10-15 évvel tovább tart a folyamat; így a földgázra is tovább lesz szükség. 50 éves távon azonban már teljesen biztos abban Lakatos, hogy a lakosság szinte csak áramot fog használni, földgázt, benzint és gázolajat nem. Az interjúban több sportos hasonlatot is említett, így például azt, hogy az energiaiparban "már nagyon sokat edzettünk, csak még nem tudjunk, hogy focizni fogunk, birkózni vagy kézilabdázni"; emiatt sürgette egy egységes szabály- és mérési rendszer kialakítását.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×