eur:
367.90
usd:
342.29
bux:
49320.70
2023. június 9. péntek Félix
Vegyész analitikus dolgozik az AstraZeneca brit székhelyű gyógyszergyártó vállalat székházában, Sydney-ben 2020. augusztus 19-én. Scott Morrison ausztrál miniszterelnök bejelentette, hogy az AstraZeneca és az ausztrál kormány közötti megállapodásnak köszönhetően az ausztrál lakosok a világon az elsők között fogják megkapni a koronavírus elleni vakcinát, amennyiben azt sikerül kifejlesztenie a cégnek.
Nyitókép: Dan Himbrechts

Még idén kiderülhet, melyik vakcina működik

A Pfizer, az AstraZeneca és a Moderna már néhány tucatnyi, a klinikai tesztekben részt vevő önkéntes megbetegedése esetén nyilvánosságra hozza, melyiküket oltottak be placebóval és melyiküket vakcinával.

A britek decemberre remélik az első hatékony koronavírus-vakcina megjelenését: Kate Bingham, az Egyesült Királyság vakcina munkacsoportjának vezetője a Guardiannek azt nyilatkozta: lehetséges, hogy még karácsony előtt megérkezik a védőoltás.

"Apró az esély, de nem lehetetlen. Valószínűbb, hogy a hatékonysági adatok, az engedély és ezekkel együtt a már használható oltás év elejére érkezhet meg"

- fogalmazott Bingham. Orbán Viktor nemrég szintén arról beszélt, hogy december végén vagy január elején érkezik meg hazánkba az oltás, melynek beadását januárban lehet elkezdeni.

A klinikai tesztek jelenlegi fázisába több tízezer embert vontak be a vakcinafejlesztés élvonalában járó gyártók. A harmadik fázisban a következőképpen zajlik a fejlesztés:

  • az önkéntesek felét a kísérleti oltóanyaggal, másik felét pedig placebóval oltják be. Azt, hogy kit mivel oltottak be, egy titkosított számítógépes fájl tárolja.
  • Ezt követően a gyártók kivárják az általuk előre meghatározott számú megbetegedést.
  • Amikor ezek bekövetkeztek, nyilvánosságra hozzák, hogy az érintetteket placebóval vagy oltóanyaggal injekciózták be.

A gyártók azt remélik, a fertőzöttek nagyobb részben vagy esetleg kizárólagosan a placebóval beoltottak csoportjából kerülnek majd ki.

Habár a résztvevőket felvilágosították arról, hogyan tudják a leghatékonyabban elkerülni a megbetegedést, hamar elérkezhet az a pont, amikor felfedik az első fertőzötteknél használt hatóanyagot. Az AstraZeneca 75 fertőzöttnél, a Moderna 53, majd később 106 megbetegedésnél, a Pfizer pedig 32, ezt követően pedig 62, 92 és120 betegnél osztja meg az adatokat. Ahhoz, hogy egy oltás használhatóvá váljon, legalább ötven százalékos hatékonyság és teljes bizonságosság szükséges:

Címlapról ajánljuk
Operaház, harmadik felvonás: Ókovács Szilveszter a következő öt év terveiről

Operaház, harmadik felvonás: Ókovács Szilveszter a következő öt év terveiről

Az InfoRádió Aréna című műsorának vendégeként a Magyar Állami Operaház régi-új főigazgatója beszélt a nemrég lezárult, hosszúra nyúlt pályázati időszakról, az Operaház távozóiról, a dalszínház és a nemzeti operajátszás jövőjéről illetve az Erkel Színházzal és az Eiffel Műhelyházzal kapcsolatos terveiről is.

Elhunyt az Ablak közismert műsorvezetője

Hetvenkét éves korában csütörtökön elhunyt Bánki Ilona újságíró, a Magyar Televízió egykori kulturális főszerkesztője, az MTVA Kulturális Főszerkesztőségének volt főszerkesztő-helyettese.
VIDEÓ
Besokallt a II. kerület polgármestere, szigorít az agglomerációból érkező autósok miatt

Besokallt a II. kerület polgármestere, szigorít az agglomerációból érkező autósok miatt

Az agglomerációból érkező autóforgalom miatt a II. kerületi önkormányzat a mellékutcák és lakóutcák tehermentesítése érdekében forgalmi korlátozásokat vezet be, és tervezik engedélyhez kötni a behajtást a Tamara, Rézsű és Határ utcákban. Őrsi Gergely polgármester szerint az utak és a szennyvízrendszer elhasználódása jelentős plusz költségeket jelent a kerületnek, ezért ha nem találnak megoldást az érintett agglomerációs települések vezetőivel, akkor benyújtják nekik a számlát.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×