eur:
394.15
usd:
370.13
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Egészségügyi dolgozó egy utas testhőmérsékletét méri az ausztriai Gries am Brenner település és az osztrák-olasz határ közötti parkolóban 2020. március 10-én. Az osztrák határon az Olaszországból érkező járműveket szúrópróbaszerűen ellenőrzik a koronavírus-járvány terjedése miatt. Olaszországban eddig 463 ember halt meg a járvány következtében.
Nyitókép: MTI/EPA/Jan Hetfleisch

Koronavírus - ennél rosszabb hír a magyarok számára nem érkezhetett

Ötven év fölötti életkor, ötnél több tünet a betegség első hetében, asztma vagy túlsúly: mind hajlamosítanak hosszú Covid kialakulására.

Húszból egy koronavírus-fertőzött legalább nyolc hétig érzi tüneteit, azaz hosszú Covidban szenved a King's College London friss kutatása szerint. A kutatók a Covid Symptom Study alkalmazásba felvitt adatok és tesztinformációk birtokában jutottak erre a következtetésre, melyet hamarosan online is elérhetővé tesznek. Az első eredményeket a BBC cikke foglalta össze, melyben dr Claire Steves úgy nyilatkozott: ha valakinek betegsége első hetében ötféle többféle tünete van, az rizikófaktort jelent.

A kutatás szerint az ötven év fölötti életkor, a túlsúly, az asztma és a tüdőbetegség is növeli a hosszú Covid rizikóját, és úgy találták, a nőknek nagyobb esélye van az ilyen lefolyású betegségre, mint a férfiaknak.

Claire Steves hozzátette: korábbi adataik szerint a férfiaknak viszont a súlyosabb betegség kialakulása mellett arra van nagyobb esélyük, hogy belehaljanak a koronavírusba.

A kutatás szerint minden hetedik beteg legalább négy hétig viseli a koronavírus tüneteit, minden huszadik nyolc héten át érzi azokat, minden negyvenötödik pedig tizenkét héten át beteg. A kutatók az eredmények alapján számítógépes kódot is írtak, amely kiválasztja, tünetei és egyéb jellemzői alapján kinek van esélye arra, hogy hosszú Covid alakuljon ki nála.

A kód eddig 69 százalékos találati aránnyal dolgozik, de a kutatók szerint fontos irány a fejlesztése, hogy a feltételezhetően hosszú covidos betegek számára utánkövetést, ezáltal sokáig fennálló panaszaikat megfelelően enyhítő kezelést tudjanak majd adni.

A Covid Symptom Study vezetője, Tim Spector professzor is fontosnak tartja egy hasonló eszköz létét, mivel a hosszú Covidban szenvedőkre is kiemelt figyelmet kell fordítani véleménye szerint akkor, ha nem sikerül hamar kontroll alá vonni a betegséget.

Nagy-Britanniában az Egészségügyi Minisztérium nemrég a lent megtekinthető kisfilmet készítette a hosszú Covid jelenségéről, az NHS, az Országos Egészségügyi Szolgálat pedig tízmillió fontos csomag keretében kívánja biztosítani a hosszú covidosok kezelését Anglia összes régiójában.

A BBC cikke egy érintett, a 48 éves Vicky Bourne történetéről is beszámol. A nő márciusban köhögéssel és lázzal fedezte fel magán a betegség tüneteit, később oxigéntámogatásra is szorult, de kórházba nem kellett bevonulnia. Máig érzi a betegség hullámokban érkező tüneteit, látása megromlott és már egy kutyasétáltatástól teljesen kimerül. Ízületei reumához hasonló fájdalmakat produkálnak, két hete pedig elvesztette szaglását és ízlelését.

"Olyan, mint egy gyulladás a testemben, ami jön és megy. Nem tudok tőle megszabadulni, újra és újra visszatér"

- nyilatkozta Bourne a BBC-nek.

Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×