eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Nem vált halálosabbá a H1N1

Nem követel több halálos áldozatot az új influenza, mint korábban, az Egészségügyi Világszervezet szerint azonban egyre ellenállóbbá válik a vírus.

Folyamatosan figyelik, hogyan változik az új típusú influenzát kiváltó kórokozó: a szakértők azt vizsgálják, várható-e, hogy virulensebbé válik, több halálos áldozatot követel majd - mondta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója.

Margaret Chan a szervezet hongkongi konferenciáján úgy fogalmazott: erre egyelőre nem látnak jeleket.

Az új influenza augusztus közepéig közel 3500 ember halálát okozta világszerte, a legtöbb áldozatot Dél- és Észak-Amerikában szedte a kór.

A betegség jelenleg általában enyhe lefolyású, a legtöbb ember orvosi segítség nélkül kigyógyul belőle, ha azonban változni kezd és netán virulensebbé válik, komoly gondokat okozhat a fejlődő országokban, ahol nem megfelelő az egészségügyi rendszer és számos más járvánnyal - HIV-fertőzéssel, maláriával, tbc-vel - is küzdenek.

Margaret Chan a WHO-konferencián beszámolt arról is, hogy a gyógyszergyárak nagy mennyiségben gyártják a H1N1 elleni vakcinát, amely a legtöbb esetben hatékony, ám néhány embernél - eddig világszerte 25-nél - az oltóanyagnak ellenálló vírust mutattak ki.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×