eur:
387.97
usd:
360.22
bux:
69201.95
2024. május 12. vasárnap Pongrác

Szinte mindegyik fiatal használja az internetet

Míg a magyar népesség internethasználat terén jelentős elmaradásban van a legfejlettebb országokhoz képest, a 14-17 év közötti magyar fiatalok 94 százaléka használja az internetet - állítja tanulmány. Ságvári Bence, a tanulmány szerzője elmondta, a legtöbb fiatal számára az online kapcsolattartás inkább kiegészíti, mintsem felváltotta volna a személyes kapcsolatokat.

Felnő egy generáció, amelynek számára a virtuális világ magától értetődő terepe nemcsak a mindennapi kommunikációnak, hanem az érzelmi, társas életnek, az önkifejezésnek és a játékosságnak is - állapította meg egy tanulmányban Ságvári Bence, a Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központ kutatója.

A tanulmány szerint a magyar fiatalok gyakorlatilag a legfejlettebb országok tinédzsereivel azonos arányban használják az új technológiákat.

Ságvári Bence kiemelte: a 14-17 év közötti magyar fiatalok 94 százaléka használja az internetet: a 14-19 éves korosztály 67 százaléka naponta, míg további 21 százaléka hetente többször.

A kutató közölte: sokan egyszerre chatelnek, leveleznek, információt szereznek és játszanak, vagyis a napi 6,5 órás médiafogyasztásba 8,5 órányi tevékenység van belesűrítve.

A fiataloknak ugyanakkor nem maga a technológia vonzó, hanem az általa biztosított lehetőségek, azon belül is elsősorban a társas kapcsolatok, a játékos attitűdök különféle kifejeződései: a kommunikáció, a szórakozás és az önkifejezés - fejtette ki.

Ságvári Bence hangsúlyozta: nehéz meghatározni, hogy elszakítja vagy összehozza-e az embereket a túlzott internethasználat. Többségében vannak azok, akik jól tudják párosítani személyes és internetes kapcsolataikat, vagyis a legtöbb fiatal számára az online kapcsolattartás inkább kiegészíti, mintsem felváltotta volna a személyes kapcsolatokat - tette hozzá.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×