eur:
394.5
usd:
370.45
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Szieszta: jó és egészséges

Amit eddig csak sejteni lehetett, immár tudományosan bizonyított tény: az ebéd utáni szundítás egészséges, mivel csökkenti a szívbetegség miatti halál kockázatát.

A délutáni alvás nemcsak pihentető, stresszcsökkentő, hanem egészséges is. Harmincnégy százalékkal kisebb a szívbetegség okozta halál kockázata, ha valaki rendszeresen szisztázik - mutatta ki egy görög kutatók által készített felmérés, amely során hat éven keresztül több mint 23 ezer embert vizsgáltak. A tanulmány szerint, ha valaki hetente legalább háromszor fél órára ledől délután, még nagyobb mértékben csökkentheti a szívbetegség okozta hirtelen halál kockázatát.

A kutatásban 20 és 86 év közötti emberek vettek részt. Nemcsak alvási szokásaikat, hanem  étrendjüket, életmódjukat is vizsgálták a kutatók. Számításba vették az egészségügyi állapotot, a kort, és azt, hogy mennyire voltak aktívak a felmérésben részt vevők.

A kutatás azt is kimutatta, hogy az aktív munkavállalókra jótékonyabban hat a szieszta: a dolgozók körében 64 százalékkal csökken a megbetegedés kockázata, a nem dolgozók körében ez a szám "csupán" 36 százalék.

A kutatás vezetője, Dimitriosz Trichopoulosz kiemelte, hogy azokban a kultúrákban, ahol kisebb a szívbetegségek aránya, a déli pihenő gyakori. A most publikált kutatási eredmények azért is fontosak, mert széleskörű, kiszámítható vizsgálaton alapulnak, amelyekben egészséges emberek vettek részt, akiknek életmódját is figyelembe vették - mondta.

A Brit Szívalapítvány munkatársa, June Davison arra hívta fel a figyelmet, hogy a kutatás bizonyította, mennyire fontos az egészség megőrzése szempontjából az egyensúly megtalálása az aktivitás és a pihenés között.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×