eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Nők ezreinek életét mentheti meg egy új kúra

Eddig is ismert mellrák elleni gyógyszerek újfajta alkalmazásával a korábbinál több nő életét tudták megmenteni brit orvosok. A tamoxifen és az aromasin nevű szerek kombinált használatával becslések szerint egyedül az Egyesült Királyságban évente 1.300 nő életét menthetik majd meg.

A brit rákkutató központ szakemberei azt tapasztalták, hogy 17 százalékkal csökkent a halálozási arány, ha a (Magyarországon is használt) tamoxifen két-hároméves szedése után két év erejéig átállnak az aromasinra. A referenciacsoport olyan nőkből állt, akik csak tamoxifent szedtek.

A kutatás adatait hétfőn tették közzé a The Lancet orvosi szaklap internetes kiadásában. Ebből az is kiderült, hogy a gyógyszert váltó csoportban 25 százalékkal ritkábban tért vissza a rák az ötéves kezelést követő három évben.

A rákkutató központ igazgatója elmondta: a tamoxifen önmagában is sok ezer nő életét mentette meg, de a legutóbbi eredményeik azt mutatják, hogy még hatékonyabbá tehetik a kezelést, ha először tamoxifent, majd aromasint használnak.

Ez az első olyan kombinált hormonkezelés, ahol jobb volt az eredmény, mint ha egyedül tamoxifent használtunk volna - tette hozzá Charles Coombes.

Az ellenálló sejtek is pusztulnak

Az együttes használat másik előnye, hogy ezzel elkerülhetők a tamoxifen hosszú ideig történő alkalmazásának mellékhatása, a méhrák és a mélyvénás trombózis.

A kutatók úgy vélik, hogy a két gyógyszer együtt azért hatékonyabb, mert az aromasin exemasztán hatóanyaga azokat a rákos sejteket is elpusztítja, amelyek a tamoxifenre rezisztenssé váltak.

A szakemberek továbbra is nyomon követik a vizsgálatban résztvevő nőket, hogy megtudhassák, mennyire hosszú távú a kedvező hatás.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×