eur:
394.23
usd:
370.35
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Bánhidi Ákos, a magyar válogatott edzője a csapat edzésén a rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokság kezdete előtt egy nappal a debreceni Főnix Csarnokban 2020. január 23-án.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Bánhidi Ákos: Fejben kell a fiúkat összerakni

Azáltal, hogy a magyar férfi rövid pályás gyorskorcsolyázók nem mentek kimondottan jó időket a pekingi olimpia pénteki 500 méteres selejtezőjében, a vasárnapi negyeddöntőben rosszabb helyről startolnak majd, ám Bánhidi Ákos, a válogatott edző-menedzsere szerint el kell hitetni a versenyzőivel, a 3-as vagy 4-es besorolás nem jelent automatikus kiesést.

Liu Shaolin Sándor a 4-es, testvére, Liu Shaoang a 3-as, míg Krueger John-Henry a 2-es pályáról vág neki az 500 méter negyeddöntőjének.

"Fejben kell őket összerakni, és persze a fizikai fáradságot is enyhíteni kell. Voltak már nehezebb helyzetben, és meg tudják oldani, hogy legerősebb számukban is eredményesek legyenek. Világklasszis sprinterek, akik a nagy sebesség mellett történő előzéseket is egyedülálló módon képesek végrehajtani" - mondta az MTI-nek Bánhidi.

A short track csapat a vegyesváltó bronzérmével kezdett Pekingben, majd hétfőn a férfi 1000 méter döntőjében Liu Shaoang úgy szerzett bronzérmet, hogy a célon elsőként áthaladó Liu Shaolint kizárták, és a teljes mezőny végére sorolták. Szerdán 1500 méteren - a magyaroknak legkevésbé fekvő távon - bravúrral Liu Shaoang negyedik, testvére pedig hatodik lett.

"Gondolkodtunk rajta, hogy elengedjük-e az 1500-at, de ez ellenkezett volna az elveinkkel,

azaz ha már megszereztük a kvótát, akkor azt használjuk ki, és így is lett két csodálatos helyezésünk" - jegyezte meg Bánhidi.

Pénteken a férfi váltó, amely a "nagy hármas" mellett Nógrádi Bencével egészült ki, címvédőként állt rajthoz. Csakhogy a verseny utolsó szakaszában a fokozatosan fáradó Nógrádit Krueger egy edzői utasításnak megfelelően fél körrel előbb váltotta volna az előzetesen megbeszéltnél, ám ezt nem sikerült kivitelezni. A rossz váltás miatt a staféta leszakadt, és már nem tudott felzárkózni, így maradt a B döntő a négy éve aranyérmes négyesnek.

"Azt szerettük volna, hogy Liu Shaolin a futam közepe felé néhány váltásból kimaradjon, hogy maradjon extra ereje a végére, és ezért a többiek nem másfél, hanem kétkörönként cseréltek. De reagálnunk kellett, mert Nógrádi besavasodott, és ki kellett volna őt menteni. Nem jött össze" - mondta Bánhidi. Úgy gondolják, ha a korábban alkalmazott taktikát választják, akkor is baj lehetett volna a hajrában - tette hozzá.

Vasárnap a férfi 500-as negyed- és elődöntőt, majd finálét, valamint a női váltót futják, ebben a magyarok nem érdekeltek. Utóbbi számban a magyar nők négy éve a negyedik helyen végeztek Phjongcshangban.

Jászapáti Petra és Kónya Zsófia számára még az 1500 méter van hátra szerdán, amikor a férfi váltó majd a B döntőt futja.

Címlapról ajánljuk
Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz
élő közvetítés

Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz

A Liverpool szempontjából katasztrofálisan „sikerült” első mérkőzés miatt háromgólos hátrányból kezdik a Vörösök Bergamóban az Atalanta elleni visszavágót. A tét az Európa-liga elődöntőjébe jutás. Szoboszlai Dominik visszakerült a kezdő tizenegybe, a középpályások közül Endo és Elliott is kimaradt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×