eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Budapest, 2024. február 1.Balogh Gábor, a Magyar Diáksport Szövetség elnöke beszédet mond a Budapesti Diáksport Szövetség díjátadóján a Magyar Sport Házában 2024. február 1-jén. A szövetség a 2022/23-as tanév országos diákolimpiáin legeredményesebben szerepelt fővárosi iskolák diákjait, felkészítő tanáraikat, illetve a budapesti diákolimpiákon legaktívabb fővárosi általános és középiskolákat díjazta.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Balogh Gábor: elsirattuk a lovaglást, és most egy új sportágat kell felépítenünk

A párizsi olimpia után teljesen megváltozik az öttusaversenyek lebonyolítása, miután a lovaglás helyére bekerül az akadályverseny. A Magyar Öttusa Szövetség elnöke azt mondta az InfoRádió Ötkarika című műsorában, hogy az új sportághoz jelentős infrastruktúra-fejlesztésre is szükség lesz.

A párizsi olimpia után az akadályverseny váltja a lovaglást az öttusában. A nemzetközi szövetség 2022 őszén azzal indokolta a döntést, hogy az eddigi formájában bizonytalan a sportág helye az ötkarikás játékok programjában, ezért mindenképpen reformokra van szükség. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság tavaly októberi közgyűlésén elfogadta a lovaglás akadályversennyel történő helyettesítését, valamint méltányolta a nemzetközi sportági szövetség (UIPM) intézkedéseit, melyeknek köszönhetően az öttusa 2028-ban, Los Angelesben is szerepelhet az olimpia műsorán.

A NOB szerint az újításokkal sikerül majd csökkenteni a felmerülő költségeket és jobban követhetővé válnak a televíziónézők számára is a versenyek. A NOB ugyanakkor jelezte: a Nemzetközi Öttusa Szövetségnek folytatnia kell a sportág fejlesztését, valamint a szervezet modernizálását.

A modern kori öttusát az újkori olimpiák alapítója, Pierre de Coubertin javaslatai alapján hozták létre, és 1912 óta szerepel az ötkarikás játékokon.

Balogh Gábor, a Magyar Öttusa Szövetség decemberben megválasztott elnöke az InfoRádióban elmondta: nehéz feladat előtt állnak, ugyanis gyakorlatilag újra kell építeni egy sportágat. Mindehhez elengedhetetlen lesz az átfogó infrastruktúra-fejlesztés, melynek keretében akadályversenyparkokat kell építeni az egyes klubok számára. A szakembereknek edzőképzéseken kell majd részt venniük, hogy „naprakész tudással legyenek felvértezve”, továbbá a sportvezető szerint nagyon fontos lesz a következő időszakban az öttusa népszerűsítése, ezért minél hatékonyabb marketingstratégiát kell kidolgozni ennek érdekében.

A hazai szövetség minden segítséget, támogatást megad majd az egyesületeknek, hogy jól együtt tudjanak működni a honvédelemmel, az iskolákkal és a szakképző intézményekkel, melyek a tervek szerint hangsúlyos szerepet kapnak az utánpótlás toborzásában. Balogh Gábor éppen ezért erősíteni szeretné a kapcsolatot az iskolákkal, mivel

megfelelő edukációval és szakmai programokkal reményei szerint „nagyon sok gyereket lehet majd az öttusa irányába vinni,

ehhez azonban egységes kommunikáció szükséges”. Kiemelte: vissza kell hozni az öttusa népszerűségét arra a szintre, ahol még jó néhány évvel ezelőtt volt.

Az olimpiai ezüstérmes elmondta: a minőségirányítási rendszer mellett sportágfejlesztési koncepciót is kidolgoznak, amiben nagy segítséget jelent, hogy az öttusa ott van az állam által kiemelten támogatott sportok között, de jelezte:

extra forrásokat is kell kérniük a kormánytól ahhoz, hogy kiépüljön a megfelelő infrastruktúra és elkezdhessék a további fejlesztéseket.

Mint fogalmazott, az öttusaszövetségnek pedig vállalásokat kell tennie a sportolószám növelése és az eredményesség szempontjából is.

A többszörös világ- és Európa-bajnok a Balczó András-féle öttusán nőtt fel, mind a mai napig nagyon szereti a lovaglást, így nagyon fog neki hiányozni, annak viszont örül, hogy a párizsi olimpián még ott lesz majd a versenyszámok között. Utána viszont új időszak kezdődik, aminek meg kell teremteni a feltételeit és a hátterét is. „Megsirattuk ezt a dolgot, ugyanakkor szerintem az egész ország, illetve a sportot szerető közönség kíváncsian várja, hogyan tudjuk majd felépíteni ezt az új sportágat” – vélekedett a sportvezető.

Balogh Gábor hozzátette: a magyar szövetség szeretne az élen járni az öttusa megújításában, sok-sok versenyt szerveznének a népszerűsítés érdekében, és

terveik szerint megpályázzák a 2027-es világbajnokság megrendezését.

Ami a sportág hazai bázisát illeti, jelenleg 20-25 versenyző alkotja a junior és a felnőtt válogatott keretet, országszerte pedig mintegy négyszázan öttusáznak versenyszerűen. Felhívta a figyelmet, hogy az akadályverseny nagyon népszerű a fiatalok körében, sokak számára tud csalogató lenni. Mint mondta, a lovaglás „keretbe foglalta és egy kicsit elit sportággá tette” az öttusát, ami minden bizonnyal sok szurkolónak, szakmabelinek nagyon fog hiányozni, az akadályversennyel viszont szélesíteni lehet a tömegbázist, és a Magyar Öttusa Szövetség elnökének várakozásai szerint „könnyebb lesz majd sok-sok gyereket behozni a sportágba”.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×