eur:
391.04
usd:
366.12
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Budapest, 2023. december 22.Marozsán Fábián, a magyar Davis Kupa-csapat tagja a 2024. február eleji tatabányai Magyarország - Németország Davis Kupa selejtező mérkőzésről tartott sajtótájékoztatón Budapesten, a Nemzeti Edzésközpontban 2023. december 22-én.
Nyitókép: MTI/Lakatos Péter

Marozsán Fábián: nagy álmom Nadal ellen ütni, a top 50 a cél

A 24 éves teniszező azt mondta az InfoRádióban, hogy 27-30 versenyen szeretne indulni 2024-ben, melyek közül kiemelkedik az olimpiai torna. Reményei szerint a párizsi ötkarikás játékokon Fucsovics Márton oldalán párosban is pályára léphet majd. Egy betegség miatt majdnem két hetet ki kellett hagynia, edzője szerint február, március környékén kerülhet újra top formába.

Marozsán Fábián a 2023-as év elején még csak a 173. volt a férfi teniszezők világranglistáján, majd egyre nagyobb skalpokat gyűjtött a szezon során, melyek közül kiemelkedett a kevéssel későbbi világelső spanyol Carlos Alcaraz elleni győzelem a májusi, római mesterversenyen. A 24 esztendős magyar játékos jelenleg a 64. az ATP rangsorában, nemrég pedig őt választotta az év férfi teniszezőjének a hazai szövetség.

Marozsán Fábiánnak az év végén betegség miatt 10-12 napot ki kellett hagynia. Stábjával közösen új ütemtervet kellett készíteniük emiatt, de a menetrend nem változott, december 27-én, szerdán elutazott Hongkongba, majd még Új-Zélandra is ellátogat a január 14-én kezdődő Australian Open előtt. Ezúttal háromtagú stáb kelt útra, ugyanis Schlick-Szabó Luca gyógytornász, fizioterapeuta is vele tartott, amire a sűrű versenynaptár miatt volt szükség.

Marozsán Fábián még az utazás előtt az InfoRádióban elmondta: „egy betegség soha nem könnyű”, de nem vetette vissza, bizonyítani szeretne, nagyon várja már a rá váró meccseket. Hozzátette: felmerült, hogy a hatékonyabb felkészülés és regenerálódás érdekében esetleg kihagyja a hongkongi tornát, de mint fogalmazott, minden egyes verseny fontos számára, és úgy érzi, készen áll az újabb megmérettetésekre. Kiemelte ugyanakkor, hogy a legjobb formát mindig a Grand Slam-tornákra kell időzíteni.

„A betegség most közbeszólt, ezért a forma elcsúszhat. A fizikális állapotom nem teljesen úgy alakul, ahogy azt elterveztük.

Teljesen új tervet kellett felállítania a csapatomnak ahhoz, hogy képes legyek kiutazni és hogy a lehető legjobb állapotban tudjak majd pályára lépni Hongkongban” – fejtegette.

A teniszező szerint az év elején akár négy torna is „rámehet” arra, hogy visszaszokjon a ritmusba és felvegye a versenyt a többi játékossal, de az a célja, hogy minél előbb a lehető legjobban tudjon teljesíteni.

Van egy gyerekkori álma

Marozsán Fábiánnak Rafael Nadal volt a gyermekkori példaképe, a spanyol pedig korábban bejelentette, hogy valószínűleg a 2024-es szezon végén visszavonul. A magyar játékos reméli, lesz lehetősége arra, hogy profi karrierjének utolsó évében megmérkőzzön majd a 22-szeres Grand Slam-tornagyőztessel. Marozsán Fábián akár már az Australian Openen is összecsapna Rafael Nadallal, de bízik benne, hogy nem az első körben valósul meg az álma, mert „egyáltalán nem lenne könnyű ellene játszani”. Balázs György tanítványa azt mondta, ha létrejön ez a meccs, az „egy nagyon fontos pillanat” lenne eddigi pályafutásában.

A következő évre vonatkozó terveivel, céljaival kapcsolatban úgy fogalmazott: nehéz dolga lesz, mert ezen a szinten már csak jó játékosok vannak. Úgy véli, a meccseket az aktuális forma dönti el. Szeretne kiegyensúlyozottan és stabilan szerepelni, ahhoz pedig, hogy előrébb kerüljön a világranglistán, kellenek majd a „kiugró eredmények” is. Szépen lassan haladna előre, és mint mondta, mentálisan sokkal többet segít, ha tartósan jól tud teljesíteni az egyes versenyeken, ígérete szerint nem fog kiengedni.

Nagyon fontos számára az olimpia

Bár addig sok torna van még, Marozsán Fábián számára nagyon fontos lesz a párizsi olimpia, amelyen reményei szerint párosban Fucsovics Márton oldalán szerepelhet majd. Mivel jó éve volt a 2023-as és sok pontot gyűjtött, valamint kedvező helyen áll a világranglistán, komoly esélye van arra, hogy pályára léphessen egyesben a francia fővárosban. „Eddig igazából álmodni sem mertem erről. Ez minden sportoló legnagyobb vágya” – tette hozzá. Bízik benne, hogy ő és Fucsovics Márton is kijut az ötkarikás játékokra, és akkor párosban is láthatnánk őket. Marozsán Fábián hangsúlyozta, hogy az olimpia kiemelt esemény lesz az idei versenynaptárában.

A világranglista 64. helyezettje elmondta: feszített program vár rá. Akár minden héten lehetne versenyezni, de

nem szeretne abba a hibába esni, hogy teljesen kizsigerelje magát, mert annak „meglenne a böjtje”.

A mostani betegsége is egy ilyen figyelmeztető jel volt. A tornák számát tekintve nagyjából az a cél, mint 2023-ban, azaz jövőre is 27-30 versenyen szeretne indulni. „Tudom, hogy ez nagyon feszes program, ami nagyon sok utazással és szervezéssel jár. Sokszor kell jól teljesítenem ahhoz, hogy tartani tudjam a formám, viszont erről szól az ATP Tour. Egyáltalán nem fogom bánni, ha le kell játszanom mondjuk 29 versenyt a következő évben” – beszélt terveiről Marozsán Fábián, aki

2024-ben szeretné beverekedni magát a legjobb 50-be a világranglistán, illetve a lehető legközelebb akar kerülni a top 30-hoz.

Marozsán Fábián szeptemberben a US Openen is találkozott Carlos Alcarazzal – de nem a pályán. Edzőjével, Balázs Györggyel éppen masszázsra várakoztak, amikor kiderült, hogy a spanyol játékos kezelése miatt nem került sorra időben. „Amikor kijött a szobából, összenevettek, aztán beszélgettek picit. Alcaraz nem egyhamar fogja elfelejteni Fábit” – emlékezett vissza a találkozásra a szakember.

Egy felejthetetlen mérkőzés

Marozsán Fábián elárulta: bár fantasztikus mérkőzéseket vívott az idén kemény pályán, ha jövőre valamikor párhuzamosan zajlik majd kemény pályás és salakos torna, akkor még inkább az utóbbit fogja választani. Az idei meccsek közül a játékos és edzője is az Alcaraz elleni diadalt tette az első helyre, ezt követi a top 10-es Casper Ruud sanghaji legyőzése – amivel a negyeddöntőig jutott – és a Roberto Bautista Agut elleni siker Szófiában. „Arra a napra mindig emlékezni fogok, és hatalmas lökés volt a pályafutásomban, hogy elhiggyem, be tudok kerülni a legjobb száz közé és odavaló vagyok. Emiatt egyébként nagyobb lett az önbizalmam is, aminek köszönhetően jobb eredményeket értem el a kisebb tornákon” – mondta a Carlos Alcaraz elleni győzelemről.

Marozsán Fábián közölte: 2024-ben nagyobb hangsúlyt fektet a párosra, Hongkongban a német Sebastian Ofnerrel indul, az Australian Openen pedig Fucsovics Márton lesz a partnere.

Marozsán Fábián kiemelkedő eredményeinek köszönhetően az M4 Sport-Az Év Sportolója Gála 2023 versenyben bekerült a legjobb tíz közé a férfi sportolók listáján.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Európában a Volkswagen kedvezőtlen számait követően az autógyártók vezették az esést, ezt követően pedig az amerikai tőzsdék is egyre nagyobb mínuszban vannak a vártnál kedvezőbb béradatok publikálását követően. A befektetők eközben már a piaczárást követő gyorsjelentésekre is figyelnek a holnapi kamatdöntés előtt: az Amazon, az MAD, és a Supermicro egyaránt a keddi zárást követően teszi közzé legfrissebb számait.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 30. 18:49
×
×
×
×