eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 15. szombat Jolán, Vid
Csipes Tamara készülődik a női kajak egyesek 500 méteres középfutamára az olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon Duisburgban 2023. augusztus 24-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Csipes Tamara: képesnek tartom magam arra, hogy triplázzak Párizsban

Tavaly nem versenyzett, idén viszont ismét a kétszeres olimpiai bajnok Csipes Tamara lett itthon az év női kajakozója. A Budapesti Honvéd sportolója egyéniben 500 méteren bronzérmet szerzett a duisburgi vb-n, a négyest pedig olimpiai kvótához segítette.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség 2020 és 2021 után harmadszor választotta Csipes Tamarát az év női kajakozójának. A 34 éves versenyző célja, hogy egymás után a harmadik olimpiáján is érmet nyerjen.

Csipes Tamara azt mondta az InfoRádió Ötkarika című műsorában, hogy abszolút sikeresnek ítéli meg az idei egyéni teljesítményét, még úgy is, hogy sokan talán fényesebb éremre számítottak tőle az augusztusi, duisburgi vb-n. A Honvéd kajakozója hozzátette:

ebben az évben nem az érmek voltak számára igazán fontosak, hanem az, hogy tudjon fejlődni és önmagához képest előrelépni.

Mint fogalmazott, elégedett azzal, amit ki tudott hozni magából az idei versenyeken.

Elismerte, hogy csapatszinten alakulhatott volna jobban is a 2023-as esztendő, igaz, a júniusi, krakkói Európa Játékokon Gazsó Alida Dórával a női kajak párosok 500 méteres távján harmadikként végeztek. Csipes Tamara nem aggódik, az igazán fontos év most jön, és bízik benne, hogy a párizsi olimpián csapatban is sikeres tud majd lenni.

Csipes Tamara 2023-ban egyéniben dominált a magyar mezőnyben és a világbajnokságon is ismét dobogóra állhatott úgy, hogy a 2022-es évet kihagyta. A pihenőnek nem volt negatív hatása, vissza tudta küzdeni magát a világ legjobbjai közé. Volt ebben tapasztalata, nem először esett ki a ritmusból, hiszen a szülése után is sokat kihagyott és elmondása szerint akkor sem volt egyszerű a visszatérés, amit megtervezni mindig nagyon könnyű, maga a megvalósítás viszont óriási kihívás, nagy áldozatokkal jár.

A kétszeres olimpiai bajnok elmondta: előre eltervezte, hogy a párizsi olimpia előtt mindenképpen tart egy pihenőévet, ez végül 2022-re esett. Kiemelte, hogy ez másfajta szünet volt, tényleg ki akart kapcsolni, amit akkor nem tudott megtenni, amikor gyermeket várt.

„Kicsit nehezebb volt visszajönni, mint gondoltam, viszont amikor a kezdeti nehézségeken átlendültem, akkor már sokkal könnyebben formába tudtam lendülni, ami szintén meglepett”

– fogalmazott.

A fokozatosan javuló teljesítmény nagyon motiválta, egyre jobb lett a hangulata. Nem tagadta, idén is voltak hullámvölgyei a már említett kihagyást követően. „Hol volt bennem tűz, hol nem, de aztán sikerült túllendülnöm a nagy holtpontokon és a vártnál jobb időeredményeket tudtam produkálni” – emlékezett vissza idei megpróbáltatásaira.

Csipes Tamarának határozott céljai vannak a párizsi olimpiával kapcsolatban, szeretne triplázni. Az idei teljesítményére is alapozva

reálisnak tartja, hogy egyéniben, párosban és négyesben is versenyképes legyen majd az ötkarikás játékokon.

„Az, hogy ez valóban így lesz-e, majd csak a válogatón dől el. Ugyanaz a cél, mint Tokióban, azaz három érem. Akkor végül kettő jött össze, soha rosszabbat ennél!” – mondta a többszörös világ- és Európa-bajnok kajakozó.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Nagyszerű győzelmek és híres vereségek – így kezdte eddig a magyar válogatott a nagy tornákat

Felemás eredményeket hoztak a magyar válogatott eddigi bemutatkozó mérkőzései a nagy tornákon. A sor győzelemmel kezdődött 1934-ben. Érdekes: Németországban először játszik Eb- vagy vb-mérkőzést a délután fehér mezben játszó „meggypiros” alakulat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×