eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A későbbi kilencedik helyezett Noé Bálint a férfi kajak 5000 méteres versenyében az olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon Duisburgban 2023. augusztus 27-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Schmidt Gábor: az olimpiai kvóta volt a fontos, de azért van hiányérzet

Tíz érmet nyert a magyar csapat a duisburgi kajak-kenu vb-n, de a magyar szövetség elnöke csak a párizsi kvótákkal elégedett, a nőktől jobb eredményt várt.

Tíz éremmel és tizenöt olimpiai kvótával zárta a magyar kajak-kenu válogatott a németországi Duisburgban rendezett világbajnokságot. Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke arról beszélt az InfoRádióban, hogy Hüttner Csaba szövetségi kapitány már az év elején meghatározta, hogy a világbajnokságon az olimpiai kvótaszerzés a legfontosabb, mert ezzel lehet biztosítani a nyugodt felkészülést Párizsra.

"Jelenleg nem az éremtáblázaton, hanem a kvótatáblázaton elfoglalt helyünk a fontos, itt a második helyen állunk, egyedül Németország szerzett nálunk több kvótát. Ez a feladat tehát maximálisan ki van pipálva, de

vannak olyan versenyszámok, ahol némi hiányérzetünk maradt. Minden vb után így van, hogy soha nem vagyunk teljesen elégedettek"

– jegyezte meg a szövetség elnöke.

Schmidt Gábor úgy véli, a férfi kajak szakágban a négyes biztos teljesítményt mutatott, maximálisan lehet számítani rájuk, "nagyon stabil teljesítményt" nyújtottak a világbajnokságon, nagy csatát vívtak a német egységgel. Egyesben és a párosban is ott voltak a magyarok a dobogón, a második helyen, ami szintén "óriási teljesítmény". Külön kiemelte, hogy a kenu szakágban Tokió előtt az első körben meg sem tudták szerezni a kvóták nagy részét, és "nagyon keserves" időszakot éltek át, most viszont mind a C1 1000 méteren, mind a C2 500 méteren biztos kvalifikációs helyen voltak, és jól szerepelt mindkét egység.

A női szakágtól jobb eredményt várt, bár ha 500 méteren az Európa Játékokon jól szereplő Csipes Tamara és Gazsó Dorka állt volna rajthoz, valószínű, hogy érmet hoztak volna, és akkor "jobb lenne az optika".

Schmidt Gábor azt is elmondta, hogy a sportolók most ráfordulnak az olimpia évére, a csapat jelenleg úton van Párizsba, hiszen ott lesz az "előolimpia", ahol ki tudják próbálni magukat, a pályát, a szállást és az étkezést minden kötöttség nélkül, utána egy rövid pihenő jön, majd egy nyugodt felkészülés a jövő évre.

Csipes Tamara és Nádas Bence

Schmidt Gábor szerint Nádas Bence "fantasztikus teljesítményt nyújtott", de a csapattársait is kiemelte, hiszen a kajakozó tőlük kapta azt a bizalmat, hogy a négyes mellett a párossal is foglalkozhat. Ehhez Kopasz Bálint maximális együttműködése is kellett, mindenki megkötötte azt a kompromisszumot, aminek eredményeként a négyes nem sérült, a páros pedig rekordidő alatt – három hét 4-5 edzéssel – odaállt a vb-re. "Ha így tekintjük a fantasztikus második helyüket, akkor még nagyobb értéke van" – fogalmazott Schmidt Gábor.

Csipes Tamara pedig az egyes mellett négyesben szereplést vállalta, pedig eredményei alapján mehetett volna a páros felé is. "Nem vagyunk elégedettek maradéktalanul a négyes szerepléssel, de a kvóta megvan, ez volt a feladat. Természetesen azon fog mindenki dolgozni, hogy egy olyan négyes álljon oda majd Párizsban, amely éremért csatázik" – mondta Schmidt Gábor.

Ha most lett volna az olimpia, négy érem lett volna a magyar mérleg: három ezüst és egy bronz. Szűk egy évvel az olimpia előtt Schmidt Gábor szerint

a cél, hogy négy érmet szerezzen a csapat, és abból legalább egy aranyérem legyen.

Jövőre kettővel kevesebb, tíz versenyszám lesz. "A mostani eredmények függvényében is bizton állítható, hogy ez teljesíthető elvárás lesz. Látjuk azt, hogy a férfi kajakban mindhárom számban stabilan éremszerzők lehetünk. Tudjuk azt, hogy a hat kvótával egyéniben és párosban két egységet is tudunk indítani" – mondta, hozzátéve, hogy a férfi kajak szakág ebben markánsan ki tudja venni a részét.

"Hiszek abban, hogy ott leszünk a női szakágban is, biztos vagyok benne, hogy mind a három versenyszámban éremért fogunk csatázni. Most azt gondolom, hogy kenuban is lesz olyan meglepetés, amit nagyon pozitívként fogunk megélni" – mondta Schmidt Gábor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×