eur:
394.03
usd:
368.37
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Unsplash.com

Véleménynyilvánítás az olimpián: a büntetés sem riasztja el a sportolókat?

A britek sprintere azt mondja, hajlandó vállalni a véleménynyilvánítás következményeit – még ha egyelőre nem is teljesen világos, mi lehet az.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság álláspontja továbbra is egyértelmű a politikai jellegű véleménynyilvánítással kapcsolatban: ha valaki állást foglal, akár egy szimbolikus gesztussal – mint például térdelés –, az büntetésre számíthat. Hiába vetődött fel ugyanis a véleményszabadságot korlátozó 50-es szabály módosítása, a NOB a sportolók véleményére hivatkozva úgy határozott, a rendelet változatlanul érvényben marad.

Az esetleges tüntetéseket, véleménynyilvánításokat elkerülendő, a NOB sportolói bizottsága büntetést helyezett kilátásba – valószínűleg tartva attól, hogy a szabály nem mindenkit fog visszatartani a politikai állásfoglalástól. Van, aki már most is úgy gondolja, hogy hallatni fogja a hangját Tokióban, akár a büntetést is vállalva érte – köztük Adam Gemili, aki az Eurosportnak adott nyilatkozatában beszélt róla.

A sportolói bizottság 3547 sportolót kérdezett meg arról, hogyan viszonyulnak az olimpia alatti véleménynyilvánításhoz: 67 százalékuk támogatta a dobogón történő tüntetés betiltását. A sprinter szerint viszont a másik 30 százalék már olyan jelentős szám, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni, ráadásul az atléták – szemben például a labdarúgókkal – sokkal kevesebb nyilvánosságot kapnak, „ha tehát van egy kiváló lehetőségünk, nem hallathatjuk a hangunkat, mint más sportolók?"

A kilátásba helyezett szankciók ellenére a 27 éves sprinter arra számít, hogy a sportolók egy része kitart az eredeti szándéka mellett. „Bízom abban, hogy a sportolók kihasználják a felületeiket, hogy felszólaljanak” – fogalmazott Adam Gemili, aki maga is tervez hasonlót.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×