eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

Újabb fogadási botrány rázta meg a teniszvilágot

Világszerte mintegy 135 játékosról már tudják a hatóságok, hogy érintettek a teniszvilágot megdöbbentő legújabb sportfogadási botrányban. Több ország hatóságai vizsgálódnak, a szálak az örmény maffiához vezetnek.

Véletlenül derült fény egy, a teniszvilágot átszövő, és egészen az ATP tornák felsőbb szintjein is jegyzett játékosokig vezető sportfogadási csalássorozatra - írja a német ZDF és WELT híre nyomán a Világgazdaság. A legújabb botrány egy német játékos érintettsége nyomán indult, de mint kiderült, világszerte már 135 játékos érintettségéről - köztük egy három ATP-címmel rendelkező top 30-as teniszezőről - tudnak a hatóságok.

Az FBI jelenleg 7 országban vizsgálódik - többek között Spanyolországban, Belgiumban, Franciaországban és az Egyesült Államokban.

A belga főügyész, Eric Bisschop szerint eddig azt sikerült kideríteniük a hatóságoknak, hogy az örmény maffiához vezetnek a szálak, de nehezíti az ügy felderítését, hogy rendkívül okosan felépített csalássorozatról van szó, amelyben

lekövethetetlen mennyiségű, kis összegű fogadást tettek, azonban a nyeremények minden esetben ezer euró feletti összértékkel végződtek.

A szervezők arra is ügyeltek, hogy elkülönítsék a számlákkal, a pénzmosással, illetve az elsősorban szegényebb országokból származó, még nem befutott, így manipulálható játékosokkal kapcsolatot tartó embereiket.

Becslések szerint 2018-ban mintegy 1600 milliárd euró mozgott a globális sportfogadásban, amiből jelentős összeget tettek zsebre a különféle maffiák és a kifejezetten a sportfogadási csalásra specializálódott bűnszervezetek.

Az örmény maffia által mozgatott teniszbotránnyal kapcsolatban még zajlik a nyomozás, a részletek nyilvánosságra hozása néhány hónapon belül várható. Egyelőre egyetlen játékosról, az argentin Marco Trungellitiről tudni biztosan, hogy kapcsolatban állt a maffiával. Ő úgy nyilatkozott, hogy a világ 50 legjobbja között is számos olyan játékos van, aki manipulálta a mérkőzéseket.

2019 januárjában egy spanyol ügyben például 28 játékos – köztük egy tavaly még US Open főtáblás versenyző – ellen indított eljárást a rendőrség, közülük 15-öt le is tartóztattak. Állítólag 97 alsóbb osztályú mérkőzést adtak el future vagy challenger besorolású tornákon.

2019-ben a Tennis Integrity Unit (TIU) több mint 20 játékost – férfiakat és nőket egyaránt – tiltott el a sportágtól.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×