INFORÁDIÓ 
2020. február 28. péntek
Ákos, Bátor

giro ditalia

sport

kerékpár

budapest

Róma, 2018. május 27.A győztes Chris Froome, a Sky csapat brit versenyzője megcsókolja a bajnoki trófeát a Giro dItalia olasz országúti kerékpáros körverseny eredményhirdetésén Rómában 2018. május 27-én. Froome történelmi triplázást hajtott végre, a tavalyi Tour de France és Vuelta A Espana megnyerése után diadalmaskodott az olasz háromhetes viadalon. (MTI/AP/Gregorio Borgia)

Most már biztos: Budapestről indul a Giro d'Italia 2020-ban

Infostart

Jövőre Budapestről rajtol az olasz országúti kerékpáros körverseny, a fővárosban lesz a grande partenza (angolul Big Start).

Már pénteken érkeztek hírek a várható bejelentésről, amelyre hétfőn került sor. A Giro d'Italia versenyigazgatója, az RCS Sport ügyvezetője, Mauro Vegni is részt vett a budapesti rendezvényen, amelyből kiderült, hogy a jövő májusi viadal első három szakaszát rendezik Magyarországon, majd Olaszországban folytatja útját a 103. Giro mezőnye. A szakaszok rajtját és útvonalát később, az olaszok szándékai szerint június végén jelölik ki.

Az olasz körverseny az utóbbi időben gyakran rendezett külföldi rajtot. Indult már Amszterdamból és Belfastból, tavaly pedig Jeruzsálemből. A befutó hagyományosan Rómában van.

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos a rendezvényen kiemelte, hogy a versenynek óriási imázs- és reklámértéke van. A Girót tavaly például 189 ország közvetítette, és a becslések szerint több tízezer ember jön majd miatta Magyarországra. A 2010-es hollandiai Grande Partenza tapasztalatai alapján minden befektetett euró két másikat hozott közvetlenül.

"Megtörtént, amire senki sem számított, megvalósult, amit elképzelni sem nagyon mertünk: régiónkból elsőként nekünk sikerült elérnünk, hogy itt legyen a Grande Partenza" - mondta.

Kifejtette, több száz előkészítő eseményt rendeznek és már idén is az olasz körverseny kommunikációs felületein népszerűsíthetik Magyarországot, az idei viadalt pedig az M4 Sport is közvetíti.

Emlékeztetett arra, hogy eddig egyetlen magyar induló volt Bodrogi László személyében, de azon dolgoznak, hogy ismét legyen magyar résztvevő.

"Nem hagyhattuk ki"

A verseny költségvetésére az előkészítéssel együtt 7,8 milliárd forintot biztosít a magyar kormány.

Paolo Bellino, a Giro d'Italiát szervező RCS Sport ügyvezető igazgatója úgy fogalmazott: az egyik legnehezebb kerékpáros körverseny nem hagyhatta ki, hogy Magyarországra érkezzen.

"Olaszországhoz hasonlóan komoly hagyományokkal, történelemmel rendelkezik, még a zászlók színei is megegyeznek. A Giro országimázs, azonnal megtérülő befektetés, és biztos vagyok benne, hogy Magyarország sikeres rajtot fog rendezni" - fogalmazott.

  • A Giro d'Italia a világ második legrangosabb kerékpáros körversenye a francia Tour de France után. A spanyol Vuelta a Espanával kiegészülve a Grand Tour része. A versenyt először 1909-ben rendezték meg.
  • Tavaly a verseny össztávja 3563 kilométer volt. A győztes brit Chris Froome (nyitóképünkön) a 21 szakaszt több mint 89 óra tekeréssel teljesítette – egy percnél is kevesebb idővel előzte meg a második Tom Dumoulint.

Nyitókép: Gregorio Borgia
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018