eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pexels.com

Ajánlatot tett az állam a ferihegyi reptérre - a nap hírei

Az Energiaügyi Minisztérium érdemben vizsgálja a Fidesz-frakció kérését, a napelemesek szaldóelszámolásának visszaállításáról. Hivatalos ajánlatot nyújtott be Magyarország a Budapest Airport többségi részesedésének megvásárlására – értesült a Bloomberg. Értékesíti az állam a Posta Biztosítókban lévő tulajdonrészét. Az InfoRádió legfontosabb keddi hírei.

Az Energiaügyi Minisztérium érdemben vizsgálja a Fidesz-frakció kérését, a napelemesek szaldóelszámolásának visszaállításáról – közölte a tárca. Kocsis Máté frakciaóvezető előzőleg a Facebook-on azt írta: arra kéri Lantos Csaba energetikai minisztert, hogy a már megvalósult családi beruházások esetén ne vonjanak el szerzett jogokat. Válaszul az Energiaügyi Minisztérium közöle: méltányos elszámolási rendszer kialakítására törekszenek.

Pakson elkezdődött a talaj kitermelése az atomerőmű leendő hatos blokkjának területén. Ez az első lépése az építés előkészítési munkálatainak. Egyes pontokon 23 méteres mélységig kell majd leásni. Zajlanak a stabilitás és a biztonság szempontjából rendkívül lényeges résfalazási munkálatok is, már mintegy 700 méter meg is épült. A reaktortartály gyártása is folyamatban van Oroszországban.

Elindult egy tízéves magyar eurókötvény kibocsátása. A Portfólió szerint a kibocsátás pontos összege akár már ma kiderülhet, de mivel úgynevezett benchmark papírról van szó, ezért legalább egymilliárd eurós ügylettel lehet számolni. A hír összefügghet az Államadósság Kezelő Központ módosított finanszírozási tervével, melyben az eddigihez képest 230 milliárd forinttal nagyobb deviza-forrásbevonással számolnak.

Hivatalos ajánlatot nyújtott be Magyarország a Budapest Airport többségi részesedésének megvásárlására – írja a Bloombergre hivatkozva a Portfolio. A magyar állam 51 százalékot szerezne a cégből. A fennmaradó 49 százalék pedig egy másik repülőtér-üzemeltetőhöz kerülne. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az Inforádió Aréna című műsorában áprilisban azt mondta: a repülőtér stratégiai eszköz, ezért magyar kézbe kell kerülnie és az üzletet még az év vége előtt le lehet zárni.

Értékesíti az állam a Posta Biztosítókban lévő tulajdonrészét. A nemzetközi sztenderdeknek megfelelő átlátható értékesítési eljárás lebonyolításával a Deloitte nemzetközi tanácsadócéget bízták meg. A kiválasztott vevővel a jövő év elején várható a szerződéskötés. A Magyar Állam már korábban kinyilvánította, hogy nem célja a Magyar Posta Életbiztosító Zrt.-ben és a Magyar Posta Biztosító Zrt.-ben meglévő többségi tulajdonának hosszú távú megtartása.

Németországban elektromos autók gyors feltöltésére szolgáló berendezések telepítésére kötelezik a töltőállomásokat. Olaf Scholz kancellár a müncheni autóipari kiállításon közölte: a kormány heteken belül bemutatja törvénytervezetét, amelynek révén Németország lesz az első európai ország, ahol a töltőállomások 80 százalékát fel kell szerelni legalább 150 kilowatt kapacitású gyorstöltővel.

Szakmai szervezet alakult a hidrogén üzemanyag légiközlekedési felhasználására. Az Airbus és az easyJet légitársaság, valamint a Rolls-Royce hajtóműgyártó vállalat hozta létre a szövetséget. Az Airbus 2035-re tervezi egy hidrogénüzemű kereskedelmi repülőgép modell bemutatását. A hidrogénüzemű repülés lehet az egyik technológia, amivel a légiközlekedési ágazat képes lehet teljesíteni a 2050-re kitűzött nettó zéró kibocsátási célértéket.

Megoldásra kell törekedni az uniós oktatási programok ügyében Magyarország és az Európai Bizottság között - jelentette ki az oktatásért és ifjúságért is felelős uniós biztosi posztra jelölt politikus. Iliana Ivanova az Erasmus és a Horizont Európa uniós oktatási és kutatási programok ügyében kiemelte: nem lehetnek a diákok a politikai viták áldozatai. Szerinte a magyar kormányon múlik, hogy mikorra teljesíti az uniós elvárásokat.

Összesen 2250 egyetemista és fiatal oktató nyert támogatást az idei tanévre az Új Nemzeti Kiválóság Programból. A program 3,5 milliárd forintos keretösszegére országszerte 25 résztvevő egyetemen lehetett pályázni. A nyertes pályázók konstrukciótól függően havonta 100-200 ezer forint szabadon felhasználható támogatásban részesülnek, akár 12 hónapon keresztül.

Magyarországon egyedülálló, mágnesesen árnyékolt laboratóriumot hoztak létre Fertőbozon. A laboratóriumot a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet és a Wigner Fizikai Kutatóközpont konzorciuma hozta létre 400 millió forint értékű uniós pályázati támogatással. A laboratóriumot azzal az elsődleges céllal hozták létre, hogy ott geofizikai méréseket végezhessenek, szimulálják az űrbéli mágneses körülményeket, űreszközök mágneses tisztaságát vizsgálhassák, illetve űrkutatási műszereket fejlesszenek.

Nyomozás indult a Lánchíd megrongált lámpáinak ügyében. A fővárosi önkormányzat portálja tegnap közölte, hogy a felújított híd négy lámpáját betörték. A híd déli gyalogosoldalán található négy lámpatestben okozott kár meghaladja a kétmillió forintot. A Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. mindent elkövet azért, hogy a szeptember 16-i Lánchíd fesztiválra helyreállítsák a megrongált lámpákat.

Visszavonta a hivatali visszaélés miatt letartóztatásba került győri rendőrkapitány vezetői kinevezését az országos rendőrfőkapitány. A győri kapitányságot az új vezető megbízásáig a kapitányságvezető-helyettes irányítja. A Központi Nyomozó Főügyészség pénteken vette őrizetbe a kapitányt, aki azóta letartóztatásba került. Sajtóértesülés szerint azzal gyanúsítják, hogy illetéktelennek adott ki bizalmas információkat.

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Súlyos botrány borzolja a kedélyeket Németországban: eljöhet a szélsőjobb végórája?

Súlyos botrány borzolja a kedélyeket Németországban: eljöhet a szélsőjobb végórája?

Egyszerre két kémügy is kirobbant a héten Németországban, a vádlottak mindkét esetben Kínának szolgáltattak ki titkokat. Míg az első kémügynek politikai vonzata nem volt, a második eset érintettje a második legnépszerűbb német párt, az AfD EP-listavezetőjének egyik munkatársa. Az AfD egy másik EP-képviselőjelöltje pedig korábban azzal került be a hírekbe, hogy orosz pénzt fogadott el. A június 9-i európai parlamenti választások előtt különösen kellemetlenek ezek az ügyek a sokak által szélsőjobboldalinak titulált párt számára, melynek támogatottsága mára érzékelhetően visszaesett a tavaly decemberi csúcs óta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×