INFORÁDIÓ
2022. november 26. szombat
Virág

energiaválság

színház

szeged

MTI Fotó: Rosta Tibor

Szegeden is bezár a színház, új termekben próbálnak

Több mint százmillió forintos megtakarítást vár a Szegedi Nemzeti Színház igazgatója az intézményhez tartozó épületek bezárásától.

Arról döntött Szeged Város Önkormányzata, hogy a Szegedi Nemzeti Színház Nagyszínházának épületét január 1-jétől március 3-ig, illetve a Kisszínházát január 1-tjéől február 15-ig zárva tartja. Ehhez hozzátartozik még a szegedi Reök-palota, a Regionális Összművészeti Központ is, hiszen az is a színház intézményeihez tartozik – mondta az InfoRádiónak Barnák László, a Szegedi Nemzeti Színház igazgatója.

A három intézmény bezárásával több mint százmillió forintot lehet megtakarítani, hiszen a gáz ára kilencszeres lett a színházban. Az áram ára január 1-jétől fog változni, de feltételezhető hétszeres, akár tízszeres árkülönbség is.

Mivel a zárva tartó színház nem tud előadásokat tartani, bevételük sem lesz. Ráadásul a városban több intézmény mellett ideiglenesen bezár az IH rendezvényközpont és a Korzó Zeneház, így tehát nem marad helyszín sem az előadásokhoz.

"Ez nem tart vissza minket attól, hogy dolgozzunk, hogy készüljünk" – mondta Barnák László, majd hozzátette, a Hegedűs a háztetőn című musical bemutatójára is próbálnak.

Az igazgató már felvette a kapcsolatot a cégekkel és lehetséges partnerekkel, hogy a januári-februári időszakban két hét szabadságolás után elkezdődjön a munka a színház tánckarával, énekkarával és színművészeivel. Emellett meghirdetik a február végi, márciusi előadások időpontját, illetve más munkákat végeznek, és átcsoportosítják a munkatársakat más szegedi intézményekhez.

Barnák László elmondta: jelenleg három produkcióra készülnek, túl vannak három bemutatón, úgyhogy készülnek az évad további megtartására. Mint mondta, a zárvatartás alatt fűtés és áram nélkül az intézménybe nem tudnak bemenni. Jelenleg egy tánciskola két termet biztosít, ahol a tánckarok el tudják végezni a napi gyakorlást a későbbi sérülések elkerülése érdekében. A tánciskola nagyterme alkalmas lehet arra, hogy nagy létszámú darabokat felújítsanak, és olyan kollégiumi nagytermeket, céges kiürített raktártermeket keresnek, ahol dolgozni tudnak.

Nyitókép: MTI Fotó: Rosta Tibor

Kapcsolódó hang

Szegeden is bezár a színház, új termekben próbálnak
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018