eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
MTI Fotó: Rosta Tibor
Nyitókép: MTI Fotó: Rosta Tibor

Szegeden is bezár a színház, új termekben próbálnak

Több mint százmillió forintos megtakarítást vár a Szegedi Nemzeti Színház igazgatója az intézményhez tartozó épületek bezárásától.

Arról döntött Szeged Város Önkormányzata, hogy a Szegedi Nemzeti Színház Nagyszínházának épületét január 1-jétől március 3-ig, illetve a Kisszínházát január 1-tjéől február 15-ig zárva tartja. Ehhez hozzátartozik még a szegedi Reök-palota, a Regionális Összművészeti Központ is, hiszen az is a színház intézményeihez tartozik – mondta az InfoRádiónak Barnák László, a Szegedi Nemzeti Színház igazgatója.

A három intézmény bezárásával több mint százmillió forintot lehet megtakarítani, hiszen a gáz ára kilencszeres lett a színházban. Az áram ára január 1-jétől fog változni, de feltételezhető hétszeres, akár tízszeres árkülönbség is.

Mivel a zárva tartó színház nem tud előadásokat tartani, bevételük sem lesz. Ráadásul a városban több intézmény mellett ideiglenesen bezár az IH rendezvényközpont és a Korzó Zeneház, így tehát nem marad helyszín sem az előadásokhoz.

"Ez nem tart vissza minket attól, hogy dolgozzunk, hogy készüljünk" – mondta Barnák László, majd hozzátette, a Hegedűs a háztetőn című musical bemutatójára is próbálnak.

Az igazgató már felvette a kapcsolatot a cégekkel és lehetséges partnerekkel, hogy a januári-februári időszakban két hét szabadságolás után elkezdődjön a munka a színház tánckarával, énekkarával és színművészeivel. Emellett meghirdetik a február végi, márciusi előadások időpontját, illetve más munkákat végeznek, és átcsoportosítják a munkatársakat más szegedi intézményekhez.

Barnák László elmondta: jelenleg három produkcióra készülnek, túl vannak három bemutatón, úgyhogy készülnek az évad további megtartására. Mint mondta, a zárvatartás alatt fűtés és áram nélkül az intézménybe nem tudnak bemenni. Jelenleg egy tánciskola két termet biztosít, ahol a tánckarok el tudják végezni a napi gyakorlást a későbbi sérülések elkerülése érdekében. A tánciskola nagyterme alkalmas lehet arra, hogy nagy létszámú darabokat felújítsanak, és olyan kollégiumi nagytermeket, céges kiürített raktártermeket keresnek, ahol dolgozni tudnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×