eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Botka László (MSZP) polgármester a Modern városok program keretében kötött együttműködési megállapodás aláírása után Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón a szegedi városházán 2017. január 30-án.
Nyitókép: MTI/Ujvári Sándor

Szeged meglépte: sok nagy intézmény téli bezárásáról döntöttek

Három óvodaépület és négy nappali ellátást biztosító idősek klubja sem működik majd az energiaválság miatt.

Takarékoskodási intézkedésként közművelődési, kulturális és sportlétesítmények ideiglenes, téli bezárásáról döntött a szegedi közgyűlés.

Botka László (Összefogás Szegedért) polgármester a közgyűlési vita során leszögezte, a város működését, az alapvető közszolgáltatásokat, a bentlakásos szociális intézmények, óvodák, bölcsődék működését, a tömegközlekedést, a közvilágítást biztosítani kell. Elmondta, az önkormányzatok mozgástere rendkívül szűk, szinte valamennyi magyarországi nagyváros ugyanezeket az intézkedéseket hozza meg.

Kovács Tamás (Párbeszéd) gazdasági alpolgármester elmondta,

az intézkedésektől mintegy 1,5 milliárd forint megtakarítást várnak 2023 első negyedévében.

Ez lehetőséget teremt arra, hogy egyetlen önkormányzati dolgozót se kelljen elbocsátani.

A jövő évi villamosenergia-beszerzésre az önkormányzat az ideihez képest tízszeres ajánlatot kapott – közölte a politikus, hangsúlyozva,

az önkormányzat 30 milliárd forintos éves működési költségvetésből kigazdálkodhatatlan az energiaköltségek 15-17 milliárd forintos emelkedése.

Tápai Péter, a Fidesz közgyűlési frakcióvezetője kifejtette, a balliberális oldal által erőltetett szankciók miatt kialakuló energiahiány okozza a drágulást. Miközben megszorító intézkedéseket hoz az önkormányzat, több száz millió forintot költenek el fölöslegesen, a többi közt a parkolási rendszer átalakítására.

Haág Zalán, a KDNP közgyűlési frakciójának vezetője hangsúlyozta, a város válságálló-képessége az elmúlt évtizedek elhibázott helyi gazdaságpolitikája miatt gyengült meg.

Halkó Pál (Fidesz) képviselő elmondta, az uszodák bezárása miatt hosszú időre edzéslehetőség nélkül maradnak a medencés sportágak versenyzői. A politikus azt kérte, hogy legalább a télen egyébként is sátorral fedett, így temperált Sportuszoda maradjon nyitva.

A döntés alapján Szegeden januárban és februárban zárva tart a többi közt

  • a Nagyszínház,
  • a Szent-Györgyi Albert Agóra,
  • a Kövér Béla Bábszínház,
  • a Korzó Zeneház,
  • a Belvárosi Mozi,
  • a Móra Ferenc Múzeum valamennyi épülete,
  • december 19-től március 3-ig a Somogyi Könyvtár,
  • január 1-jétől február 15-ig a Kisszínház, valamint
  • januárban az IH Rendezvényközpont is.

A sportlétesítmények közül

  • az idei szezonra ki sem nyit a Városi Műjégpálya,
  • december 19-től február 3-ig bezár a Városi Sportcsarnok és a Sportuszoda,
  • március 3-ig a Tiszavirág Sportuszoda és a gyógyászati részleg kivételével az Anna Fürdő is.

A bölcsődékben és óvodákban az iskolai téli szünethez hasonlóan a szülői igényekhez igazodva január 6-ig csak ügyeletet tartanának,

három óvodaépületet pedig januárban és februárban bezárnak.

Decembertől három hónapon át zárva lesz négy nappali ellátást biztosító idősek klubja is.

A két ünnep közötti időszakra igazgatási szünetet rendelnek el a Polgármesteri Hivatalban, három kirendeltséget pedig két hónapra bezárnak. Több önkormányzati cég egyes telephelyeit is kiürítik.

A városban a szökőkutakat már október 16-án leállították, ötven épület díszkivilágítását pedig januártól lekapcsolják.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×