eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Budapest, 2019. október 2. Nagy-Kálózy Eszter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész a Hogy volt?! című tv-műsor felvételén, az MTVA Kunigunda utcai gyártóbázisának SZOP stúdiójában. A műsorban a meghívott vendégek Sándor Pál Kossuth- és Balázs Béla-díjas rendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes és kiváló művész munkásságát, életpályáját elevenítik fel. MTVA Fotó: Zih Zsolt
Nyitókép: MTVA Fotó: Zih Zsolt

Nagy-Kálózy Eszter: jól áll majd a kamera A kő szombati premierjének

Szombaton mutatja be a Vígszínház a Pesti Színházből élőben streamelve A kő című darabot Nagy-Kálózy Eszter Kossuth-díjas színésznő főszereplésével. A próbafolyamatról és a darabról is beszélt a színművész az InfoRádiónak.

A múlttal való szembenézésről szól Marius von Mayenburg A kő című drámája, melynek a Pesti Színházból élőben streamelt bemutatóját Nagy-Kálózy Eszter főszereplésével kísérhetik figyelemmel a nézők.

"Nagyon fontos témát dolgoz fel a darab, hiszen

nekünk is van mivel szembenéznünk a huszadik század történelmében.

Sok érdekessége van még ezen túl is a darabnak: egy egész korszakot felölel, 1935 és 1993 között játszódik. Mivel ugyanazok játsszák a szerepeket mindvégig, nagy színészi lehetőséget is jelent mindenkinek különböző életkorokban megformálni a szereplőket" – mondta el a színésznő az InfoRádióban.

Eltemetett titkok

A darabban a házban eltemetett kő azokra a titkokra és hazugságokra utal, amelyeket amíg ki nem ásunk, addig mindig ott lesznek velünk.

"Bevésődnek a falba, a kertbe, az életünkbe: nekem ezt jelenti A kő" – fogalmazott a főszereplő.

Gitta, Nagy-Kálózy Eszter karaktere fiatal asszony a náci Németországban, aki egy, a férje által zsidóktól felvásárolt házba költözik be. Innentől kezdve egész életében hazugságban él, ennek terhét pedig mély lelkifurdalásként viszi magával. A darabban az idősíkok közt ugrál a cselekmény, s a színésznő elmondta, bár a jelmezeikkel igyekeznek megjeleníteni, hogy épp idősebb vagy fiatalabb a szereplő, akit megformálnak, leginkább belül kell áthangolódniuk a különböző életszakaszokra. Erre néha csak pár másodperces váltások alatt van lehetőségük, ami a próbafolyamat izgalmát is adta. Nagyon fontos és szép darabnak tartja a színésznő emiatt is A követ, hiszen nagyban épít arra, amit a szereplők hozzá tudnak tenni a történethez.

Tolmáccsal próbáltak

Michal Dočekallal, a darab rendezőjével nagyon sokáig próbálták a váltások technikai apróságait, hogy aztán könnyebben helyezkedhessenek be a színészek azokba. A próbafolyamat tolmács segítségével zajlott, de Nagy-Kálózy Eszter azt mondja, eljött az a pont is, amikor már pontosan értette a cseh mondatokat.

A streamelt bemutató nem ismeretlen a színésznőnek, tavasszal is részt vett már ilyenben.

"Ez nehéz, de a nézőknek szükségük van a színházra, hiányolják, valamilyen módon el kell jussanak hozzájuk előadások.

Nem tudom, mi a nehezebb: a stream vagy végigpróbálni egy teljes előadást maszkban?

Ez az eszköz nem megszokott, de most nagyon jó, hogy van. Hiányozni fog a közönség, de ennek az előadásnak jól áll, hogy van kamera. Sok olyasmi történik meg az emberben, amit lehet, hogy jó, ha egy kamera közelebb hoz" – fogalmazott a bemutatóról Nagy-Kálózy Eszter, aki nagyon várja, hogy talán tavasszal valódi, nézők előtti premiert is tarthassanak a darabnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×