eur:
399.48
usd:
363.85
bux:
74175.47
2024. október 9. szerda Dénes

Mundruczó filmje a cannes-i fesztivál versenyprogramjában

Hatalmas elismerésként értékeli Mundruczó Kornél, hogy Delta című filmje szerepel a 61. Cannes-i Filmfesztivál versenyprogramjában. A film helyszíne a Duna-delta.

A válogatás rendszeréről a filmrendező az InfoRádiónak azt mondta: a nemzetközi válogatóbizottság kérte be a filmet, tagjai körülbelül négy hete látták az alkotást.

A reményre az adott okot, hogy nagyon sokáig nem válaszoltak; voltak olyan folyosói pletykák, hogy szerették a filmet, de ez még nem jelentett sokat. Egy pár napja egy nemzetközi filmszakmai lap lehozott egy listát, hogy szerintük mi a versenyprogramban biztosan ott lévő tizenegy film. A stáb számára hétfőn vált biztossá, hogy ezek között valóban ott van a Delta - fejtette ki Mundruczó Kornél.

A művész szerint ez a kitüntetés leginkább arra szolgál, hogy felhívja a figyelmet az ilyen típusú szerzői filmekre.

A Delta Cannes-on keresztül nagyon sok országba el fog jutni, és a magyar filmeknek is nagyon jót tesz, hogy most egy fiatal magyar alkotást hívtak meg a versenyprogramba - tette hozzá.

Mundruczó Kornél úgy értékelte az elismerést, hogy ilyenkor leginkább bizalmat kap az ember, és önmagában már azt is őrületes sikernek érzi, hogy az eddigi támogatók továbbra is finanszírozzák a filmjeit, amire komoly zálog a vörös szőnyegen való szereplés.

Ami a díjakat illeti, ez nem egy futóverseny, a beválogatás önmagában annyira kitüntető érzés, hogy azóta nem térek magamhoz - fogalmazott a filmrendező.

A film helyszíne a Duna-delta. A rendező korábban elmondta: a tér itt szimbolikus és reális egyszerre. A Delta esetében számára az volt a fontos, hogy egy folyó különböző ágairól van szó, ahol nincsenek utak, csak hajóval lehet közlekedni. A delta hangulatát és erejét nagyon archaikusnak érzi, ezért a "helyszín" alkalmas arra, hogy tisztán jelenítsen meg egy emberi problémát.


Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Mintegy négyezer kisboltot zártak be Magyarországon 2023 második félévében. A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára azt mondta az InfoRádióban, hogy a diszkontüzletek akcióikkal elszipkázzák a vásárlókat a kisebb szakboltoktól, melyek üzemeltetői egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a magas bérleti díjak és a közterhek kigazdálkodása miatt. Neubauer Katalin arról is beszélt, hogy sok esetben annyira kevés marad az árrésből, hogy inkább a vállalkozók is úgy döntenek, alkalmazottként folytatják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Ma reggel Ázsiában többnyire negatív hangulatot figyelhetünk meg, a hongkongi Hang Seng index közel 6 százalékkal került lejjebb, miután a várakozásokkal ellentétben nem jelentett be újabb ösztönző intézkedéseket a kínai kormány. Ezt követően Európában is lefordultak a tőzsdék, noha meglepetésszerű pozitív adatok érkeztek reggel a német gazdaságból. Az amerikai részvénypiacon azonban már emelkedés bontakozott ki, miután az olaj árfolyama nagyobbat korrigált. Ma Magyarországon a Pénzügyminisztérium szeptemberi államháztartási egyenlegéről szóló jelentése került napvilágra, amely az ország fiskális politikájának és költségvetési helyzetének állapotát tükrözi. Külföldön pedig a délutáni amerikai külkereskedelmi mérleg adatokra figyeltek a befektetők.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×