eur:
397.24
usd:
355.75
bux:
74714.34
2024. szeptember 30. hétfő Jeromos
Joe Biden amerikai elnök távozik a NATO 75. évfordulójának alkalmából rendezett washingtoni csúcstalálkozó zárónapján tartott sajtóértekezletéről 2024. július 11-én.
Nyitókép: MTI/AP/Susan Walsh

Reményteli hírt kapott Tajvan Amerikából

Joe Biden amerikai elnök vasárnap 567 millió dolláros védelmi támogatást hagyott jóvá Tajvannak - közölte a washingtoni Fehér Ház.

Az Egyesült Államok Tajvan legfontosabb nemzetközi támogatója és fegyverszállítója, még hivatalos diplomáciai kapcsolatok hiányában is. Kína többször követelte Washingtontól, hogy hagyjon fel a fegyvereladással Tajpejnek, amelyet saját területének tekint.

A Fehér Ház közleményében bejelentette, Biden felhatalmazta a külügyminisztert, hogy "irányítsa a védelmi minisztérium védelmi cikkeire és szolgáltatásaira, valamint katonai oktatásra és kiképzésre szánt, legfeljebb 567 millió dollár értékű összeg lehívását a Tajvannak nyújtandó segítség érdekében". További részleteket nem ismertek.

Áprilisban Biden aláírta azt a nehezen kiharcolt törvényt, amely több milliárd dollárnyi új amerikai támogatást nyújt Ukrajnának az Oroszországgal vívott háborúra, valamint Izraelnek és Tajvannak.

Tajpej korábban panaszkodott az amerikai fegyverszállítások késedelmére, többek között a korszerűsített F-14-es vadászrepülőgépek esetében.

Kína, amely a demokratikusan kormányzott Tajvant saját területének tekinti, az elmúlt öt évben fokozta a katonai és politikai nyomást, hogy érvényt szerezzen követeléseinek, amelyeket Tajpej elutasít.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×