eur:
394.49
usd:
354.38
bux:
72750.5
2024. szeptember 16. hétfő Edit
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Matteo Salvini, a Liga vezetője találkozójukon Rómában 2020. február 4-én.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor: Mi folyik itt?

Hat év börtönbüntetés kiszabását kérte a palermói ügyészség Matteo Salvini olasz kormányfőhelyettesre emberrablás és hivatali hatalommal való visszaélés vádja miatt szombaton. Noha Giorgia Meloni miniszterelnök szerint is csak a munkáját végezte a történések idején belügyminiszter Salvini, az ügyészek emberrablással vádolják.

Az eljárás azért indult három évvel ezelőtt a Liga párt vezetője ellen, mert 2019-ben - belügyminiszterként - nem engedélyezte az Open Arms spanyol civil hajó kikötését Lampedusán 147 bevándorlóval a fedélzetén. A hatéves szabadságvesztés javaslata az ügyészség részéről jóval elmarad a vádpontok alapján maximálisan kiszabható 15 évtől.

Orbán Viktor miniszterelnök az X-en állt ki hétfőn Matteo Salvini olasz miniszterelnökhelyettes mellett.

A kormányfő szerint Európa legbátrabbjait büntetik, amiért gátat akarnak szabni a bevándorlásnak, akik a kontinenst meg akarják védeni, azok folyamatosan büntetéssel néznek szembe.

„Mi folyik itt?” – teszi fel a kérdést Orbán Viktor, hozzátéve, hogy „Matteo Salvini a hősünk” – idézi a VG.

A Giuseppe Conte vezette Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Liga kormánya 2019 augusztusában tizenkilenc napig várakoztatta az Open Arms hajóját. Végül a szicíliai Agrigento ügyészsége lépett közbe, és engedélyezte a partra szállást.

2020 nyarán a parlament megvonta Matteo Salvini mentelmi jogát az Open Armsszal kapcsolatos eljárásban, amelyet egyebek között túszejtés, hivatali hatalommal való visszaélés, a nemzetközi konvenciók megsértése miatt indítottak a volt belügyminiszterrel szemben. Salvini nem volt jelen szombaton a bírósági tárgyalóteremben.

Az Instagram-oldalán azt írta: büszke arra, hogy intézkedésével Olaszország határait védte, és szükség esetén újra ugyanúgy cselekedne. Ítélethirdetés októberben várható az ügyben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×