eur:
392.3
usd:
352.56
bux:
73109.7
2024. augusztus 21. szerda Hajna, Sámuel
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sajtóértekezletet tart Kijevben 2024. július 15-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt.
Nyitókép: MTI/AP/Efrem Lukackij

Kijev csatlakozhat a Nemzetközi Büntetőbírósághoz

Az ukrán parlament ratifikálta a Római Statútumot.

Az ukrán parlament megszavazta szerdán a Római Statútum ratifikálásáról szóló törvényt, megnyitva ezzel az utat ahhoz, hogy ország csatlakozzon a Nemzetközi Büntetőbírósághoz (ICC) - jelentette be Jaroszlav Zseleznyak képviselő.

A törvényhozás 450 képviselője közül 281-en szavazták meg az intézkedést, amely kulcsfontosságú feltétele annak, hogy Ukrajna végül csatlakozhasson az Európai Unióhoz - írta Zseleznyak a Telegramon.

Volodimir Zelenszkij elnök augusztus 15-én nyújtott be törvényjavaslat-csomagot a parlamentnek az ICC Római Statútumának ratifikálásáról - emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Ukrajna azonban csatolt egy külön nyilatkozatot az aláíráshoz, amely szerint a ratifikációs törvény hatálybalépését követő hét évig "Ukrajna a Római Statútum 8. cikke szerinti bűncselekmények vonatkozásában nem ismeri el a Nemzetközi Büntetőbíróság joghatóságát állampolgárai felett". Szakértők szerint egyelőre nem világos, hogy ez a rendelkezés hogyan fog működni, miután Ukrajna már megadta az ICC-nek a jogot arra, hogy a területén elkövetett háborús bűncselekményeket kivizsgálja.

Az ukrán elnöki hivatal azt is kifejtette, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság Római Statútumának ratifikálása eszközöket is ad Ukrajnának az orosz háborús bűnösök bíróság elé állításához.

Ukrajna 2000-ben írta alá a Római Statútumot, de mindeddig nem ratifikálta, annak ellenére, hogy a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács 2015-ös határozata elismerte a parlamenti megerősítés szükségességét. Ennek egyik okaként az attól való félelmet jelölték meg, hogy az ICC ukrán állampolgárokat is felelősségre vonhat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.21. szerda, 18:00
Fekete Rajmund
történész, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×