eur:
392.61
usd:
352.36
bux:
73141.98
2024. augusztus 21. szerda Hajna, Sámuel
Italian fire service diving crew (left) surface at their rigid inflatable boat (RiB) from the dive site off the coast of Porticello, Sicily, on the third day of the search for six tourists missing after the luxury yacht Bayesian sank in a storm on Monday whilst moored around half a mile off the coast. The Italian Coastguard has not ruled out the possibility that those missing may still be alive, with experts speculating air pockets could have formed as the yacht sank. Picture date: Wednesday August 21, 2024. (Photo by Jonathan Brady/PA Images via Getty Images)
Nyitókép: Jonathan Brady/PA Images via Getty Images)

Négy holttestet találtak az elsüllyedt luxushajóhoz lemerülő búvárok

Áttörés a hétfőn az olaszországi Szicíliánál híres utasokkal a fedélzetén elsüllyedt jármű átkutatásában.

Mint ismert, erős viharba került és elsüllyedt a Bayesian nevű luxusjacht hétfő hajnalban a szicíliai partok közelében, Porticellónál. A tragédiát a 22 utas közül 15 túlélte, egy ember holttestét megtalálták, hat embert eltűntként tartottak számon. Hétfő óta többször is búvárok próbáltak meg bejutni a jármű kabinjaiba, de ezt igencsak megnehezíti, hogy törmelékek, illetve a hajó berendezési tárgyai elzárják a jármű amúgy is keskeny folyosóit.

Szerdán a mentőegységek a hajó egyik, a búvárok által feltárt repedésén jutottak be, és az egyik közeli kabinban két holttestet találtak matracok mögé szorulva. Az olasz lapok és a Reuters helyszíni értesülését a BBC-nek megerősítette a szicíliai polgári védelmi hatóság vezetője, Salvatore Cocina.

Frissítés, 17.30: később két további áldozat megtalálásáról számoltak be a lapok. A The Guardian azt írta, hogy két holttestet a jacht fedélzetén, kettőt pedig egy kabinban találtak meg. Utóbbiak még mindig a hajóroncsban vannak, és az előbbiek kiemeléséről szólhattak a korábbi hírek. Beszámolók szerint a szerdán megtalált áldozatok egyike egy erős testalkatú férfi, másikuk pedig egy fiatal nő, de sem a nemükről, sem a személyazonosságukról nincs egyelőre hivatalos közlés. A lapok megjegyzik: a tengerfenéken az oldalára dőlve fekvő hajóban rekedt áldozatok kiemelése komolyabb munka lesz, mert a búvárok csak 8-10 percig maradhatnak a hajóban, mielőtt újra a felszínre kell jönniük.

A hajón neves és befolyásos emberek is utaztak családtagjaikkal. Az eltűntek között van

  • Mike Linch brit nagyvállalkozó, akit korábban a brit Bill Gates-ként is emlegettek, valamint lánya, a 18 éves Hannah Lynch;
  • Chris Morvillo, Mike Linch ügyvédje, és az az ő felesége, Neda Morvillo ékszertervező;
  • Jonathan Bloomer, a Morgan Stanley International bank - nem ügyvezető - elnöke és az ő felesége, Judy Bloomer.

Frissítés, 18.09: Szicília polgári védelmi főigazgatójára hivatkozva a The Telegraph azt írja, Mike Lynch brit technológiai vállalkozó és lánya, Hannah holttestét is megtalálták. A La Repubblica a hvg.hu szerint úgy tudja, a másik két holttest Jonathan Bloomeré és Chris Morvilloé.

Túlélők beszámolói szerint a hajót óriási erők kerítették hatalmukba, és percek alatt elsüllyedt a nagy széllel és heves esőzéssel járó viharban. Előtte segélykérő rakétát lőtt ki a személyzet, de a közeli kikötőből már nem értek oda időben, a tragédia nagyon hamar bekövetkezett. Korábban James Cutfield, a Bayesian kapitányának testvére azt mondta, hogy testvére egy "tiszteletben álló" tengerész, aki több éves tapasztalattal rendelkezik luxusjachtokon.

(A nyitóképen: az olasz katasztrófavédelem búvárai és mentőegységei az elsüllyedt Bayesian mintegy 50 méter mélyen lévő roncsainál a felszínen.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.22. csütörtök, 18:00
Prószéky Gábor
Széchenyi-díjas programtervező matematikus, a Nyelvtudományi Kutatóközpont főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×