eur:
393.73
usd:
354.12
bux:
72280.95
2024. augusztus 21. szerda Hajna, Sámuel
Monkeypox new disease dangerous over the world. Patient with Monkey Pox. Painful rash, red spots blisters on the hand. Close up rash, human hands with Health problem. Banner, copy space. Woman scratches her hands with rash, red spots blisters. Monkeypox new disease dangerous over the world. Patient with Monkey Pox. Close up rash, human with Health problem. Copy space.
Nyitókép: Marina Demidiuk/Getty Images

A két évvel ezelőtti példát hozta fel a WHO a majomhimlővel kapcsolatban

A majomhimlő terjedése miatt nincs ok pánikra az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint annak ellenére sem, hogy a múlt héten Svédországból bejelentették az mpox néven is ismert betegség Klade Ib vírusváltozatának első megerősített felbukkanását Afrikán kívül.

Hans Kluge, az ENSZ-szervezet regionális igazgatója kedden felhívta a figyelmet arra, hogy a vírus már a legutóbbi, 2022-es kitörése óta jelen van az európai kontinensen, mégpedig a Klade II variáns formájában. Mint mondta, hetente jelenleg mintegy száz fertőzöttet regisztrálnak.

"Az mpox nem egy újabb Covid" - fogalmazott Kluge videókapcsolat útján tartott genfi sajtótájékoztatóján. "Tudjuk, miként lehet a majomhimlőt kordában tartani" - hangsúlyozta.

Felidézte, hogy két évvel ezelőtt a vírus európai terjedését sikerült megfékezni egyebek között azzal, hogy gondosan nyomon követték az új fertőzötteket, rendelkezésre állt oltóanyag, és a megelőző intézkedésekbe közvetlenül bevonták a legveszélyeztetettebb társadalmi rétegeket.

A WHO augusztus 14-én nemzetközi egészségügyi veszélyhelyzetet rendelt el a Klade Ib terjedése miatt, mert a szakemberek szerint ez a változat fertőzőbb és súlyosabb megbetegedést idézhet elő a korábban ismerteknél.

Kluge mindazonáltal most hangsúlyozta, hogy Európában eddig mindössze egy behurcolt esetről tudnak, a kontinensen továbbra is a Klade II változat a domináns.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.21. szerda, 18:00
Fekete Rajmund
történész, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója
Mi várható ma a tőzsdéken?

Mi várható ma a tőzsdéken?

Felemás hangulatban telt a kereskedés ma reggel Ázsiában, ezt követően azonban Európában jó hangulatban indulhat a nap. Gazdasági események szempontjából a délutáni amerikai lakáspiaci adatokra lesz érdemes figyelni, emellett este 8 órakor a Fed legutóbbi ülésének jegyzőkönyvét is megismerhetjük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 21. 08:26
×
×
×
×